Confidenţialitate

Cronică de film: De ce eu?, de Tudor Giurgiu (AUDIO)

De ce eu? este un film despre moartea procurorului Cristian Panait.

Se întîmplă foarte rar ca versiunea de lucru a unui lung-metraj să umple sălile de cinema, dar asistăm la așa ceva chiar zilele acestea.

În București a rulat ieri de două ori “De ce eu?”, filmul inspirat de cazul procurorului Cristian Panait – omul s-a sinucis, în împrejurări neelucidate, în 2002.

În varianta aceasta, neterminată, filmul rulează astăzi în Iași, mîine la Timișoara și joi – la Cluj.

Regizorul Tudor Giurgiu a spus că De ce eu?este cel mai greu dintre lung-metrajele pe care le-a realizat pînă acum și a insistat că e vorba de un film de ficțiune, nu un documentar.

Întrebat de ce a folosit nume fictive, el a adăugat că, la început, scenariul a avut numele reale, iar apoi, în afara informaţiilor oferite de procurorul Alexandru Lele, din Oradea (anchetat în 2002 de Cristian Panait) şi a unui puzzle foarte complicat care trebuia realizat în jurul personalităţii lui Cristian Panait, a reuşit să afle “destul de puţine”.

Cineastul a mai spus că şi-ar fi dorit să realizeze o caravană cu această peliculă “în Teleorman, în Olt” şi că a dorit să profite de “vremurile pe care le trăim, sunt alegeri” pentru a face proiecţiile.

Premiera oficială este programată la începutul anului viitor, cel mai probabil în luna februarie.

La una dintre proiecțiile din Capitală a asistat Filip Standavid (AUDIO).

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.