Confidenţialitate

Cinematograful Scala s-a închis. A fost închiriat unui cult religios

Transcriere a rubricii Video Radio de marți, 10 mai, de la Europa FM

Chiar la începutul acestei săptămîni s-a mai închis o sală de film din București: cinematograful Scala, aflat în plin centrul orașului, își trimite angajații în șomaj tehnic, însă – potrivit acestora – închiriază în același timp clădirea unui cult religios: Biserica Iisus, Speranța României.

Sună a comedie absurdă, dar mai avem și elemente de dramă socială și vreo cîteva tușe de film politic sau de dramă judiciară.

Din păcate, totul e adevărat și se petrece în timp real.

Sindicatul Româniafilm e cel care a reclamat situația: angajații au aflat săptămîna trecută că sala a fost închiriată Bisericii Iisus, Speranța României.

În contul chiriei, aceasta a plătit datoria pentru apa menajeră. Urmează ca sala de spectacole să fie destinată exclusiv slujbelor religioase.

Cinci cinematografe administrate de stat se mai află acum în București: dintre ele, Corso este în renovare, Patria – unul dintre cele mai mari din România – s-a închis în urma catastrofei din clubul Colectiv, Europa (de pe Calea Moșilor) ar fi în executare silită din cauza datoriilor către buget, iar Gloria ar fi fost predat Primăriei din sectorul 3.

 

Situația cinematografului Scala este ieșită din comun pentru că el a fost retrocedat, printr-o sentință definitivă din ianuarie, moștenitorilor industriașului Dumitru Bragadiru.

Cum proprietarii nu au venit să preia imobilul, Regia Autonomă de Distribuție a Filmelor (RADEF) l-a închiriat pe o perioadă de un an amintitei biserici.

O biserică “în stadiu de proiect”, după cum spune Adrian Mironescu, directorul Regiei.

Prins într-un conflict acut cu sindicaliștii, în care ambele părți se acuză de comiterea a diverse ilegalități, domnul Mironescu spune că orice lucrări de reparații – Cinema Scala se află într-o stare accentuată de degradare – ar fi fost contraproductive și lipsite de finalitate economică.

Însă, după cum observă Petru Dandea, vicepreședinte al organizației sindicale Cartel Alfa, să semnezi un contract de închiriere fără o decizie a Adunării Generale ar fi un demers ilegal.

În condițiile în care, după cum ați aflat de la Europa FM, un tînăr clujean pe nume Tudor Alexandru Baciu proiectează de doi ani filme prin sate, grație unui cinematograf improvizat, stai să te întrebi de ce pare imposibil să păstrezi destinația sălilor de film din centrul celui mai mare oraș al României.

Nu suntem noi adepții teroriei conspirației, dar – dincolo de problemele evidente de administrare – s-ar putea ca fenomenul să aibă legătură cu faptul că în acea zonă clădirile de birouri se închiriază la prețul de cel puțin 16 euro pe metrul pătrat.

Doamna Corina Șuteu, noul ministru al culturii, e îndemnată de toată lumea să lămurească lucrurile.

Nu putem decît să-i ținem pumnii și să sperăm că acest film – unul prost, incredibil de prost – se va termina cît mai repede.

poza-cinema_scala2