Criza imunoglobulinei: Producătorii promit că aduc tratamentul de pe alte pieţe europene

Producătorii de imunoglobulină dau asigurări reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii că vor începe, din această lună, procedurile pentru redirecţionarea către România de pe celelalte pieţe europene a medicamemtului necesar în tratarea imunodeficienţelor primare şi a bolilor autoimune.
Conducerea Ministerului Sănătăţii s-a întâlnit azi cu cele cinci mari companii producătoare de imunoglobulină umană.

Potrivit unui comunicat al MS, producătorii susțin că lipsa materiei prime este una dintre cauzele procesului discontinuu de fabricaţie a imunoglobulinei.

Autorităţile române, împreună cu reprezentanţii producătorilor de derivate din plasmă, se gîndesc cum să se colecteze plasma de la donatori români pentru a fi folosită ca materie primă de către companiile producătoare de imunoglobulină. Acest lucru ar putea reduce considerabil costurile de achiziţie şi ar asigura continuitatea produselor pe piaţă”, precizează MS.

În urma declanşării Mecanismului de Protecţie Civilă pentru achiziţia imunoglobulinei, 70 de state s-au arătat dispuse să ajute România.
Ministerul Sănătății va centraliza toate propunerile iar prin Compania UNIFARM va fi cumpărată imunoglobulina necesară tratamentului pacienţilor pentru o perioadă de două luni.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS