Confidenţialitate

Criza COVID-19 scumpește cafeaua

Prețurile cafelei Arabica au crescut luna trecută din cauza îngrijorărilor legate de disponibilitatea sa, a anunțat Organizația Internațională a Cafelei, citată de CNBC.

Actuala pandemie de coronavirus a dus la întreruperi în aprovizionare pe măsură ce blocajele au apărut, provocând temeri și determinând statele exportatoare să facă stocuri.

Prețul cafelei Arabica din Brazilia, cel mai mare producător mondial, a crescut cu 10% în martie față de februarie.

Aceasta este o veste bună pentru fermierii din regiunile cheie producătoare de cafea, care s-au confruntat cu scăderi ale prețurilor în ultimii ani.

Din 2016, prețurile au scăzut cu 30% sub media ultimului deceniu, potrivit Organizației Internaționale a Cafelei, un organism reprezentând 49 de țări membre care exportă și importă cafea.

Prețul cafelei Arabica în luna martie a fost de peste 1,12 dolari pentru un pound (453 de grame), la mare distanță de prețul de peste 3,00 dolari pe pound în 2011.

Prețurile futures pentru cafeaua tranzacționată la New York au crescut cu 8,8% în martie, până la o medie de aproximativ 1,16 dolari/pound.

Actuala pandemie de coronavirus a dus la întreruperi în aprovizionare, de la fabricație la transport până la vânzarea cu amănuntul.

De exemplu, transporturile din Columbia, un alt important exportator de cafea, ar putea fi temporar perturbate din cauza carantinei, potrivit ICO. Organizația a explicat că recoltarea din Columbia, din aprilie, va fi probabil afectată de măsurile de izolare, precum și numărul mai redus de lucrători migranți din țările vecine.

În ceea ce privește situația globală, ICO a declarat: „În prezent, se estimează că cererea depășește producția … întreruperile în lanțul de aprovizionare, atât în ​​transportul maritim cât și în recoltare, ar putea duce la lipsuri temporare, punând presiune ascendentă asupra prețurilor pe termen scurt“.

Conform unui raport Reuters, importatorii de cafea din unele dintre cele mai mari state consumatoare fac stocuri și cumpără în avans.

Cheltuielile cu cafeaua în Franța au crescut cu 34,6% față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce în Italia au crescut cu 29,5%, potrivit datelor Institutului de cercetare de piață IRI, din Chicago.

Alți factori care ar putea amenința aprovizionarea cu cafea este invazia de lăcuste din Africa de Est, continuarea carantinei, cafenelele rămânând închise, precum și faptul că unii fermieri au deja la trecut la alte tipuri de culturi pentru a supraviețui.