Confidenţialitate

Costul de producție în sectorul industrial a crescut cu aproape 50%. Costuri uriașe, de 145%, la energie. Analist: „Vor urma noi scumpiri” | AUDIO

Prețurile producției industriale au crescut cu aproape 50% în ultimul an. Datele Institutului Naţional de Statistică arată majorări uriașe, de 145%, în sectorul producției și furnizării de energie. În aceste condiții, analiștii anticipează pentru această toamnă noi scumpiri cu până la 10% ale produselor, în special a celor electronice și electrocasnice.

Creșterile preturilor de producție în sectorul industrial au fost în iunie 2022 cu 48% mai mari decât în iunie 2021. Pe lângă energia electrică, termică şi gaze, prețuri mari de producție s-au înregistrat în prelucrarea ţiţeiului: 128%, fabricarea hârtiei ori a produselor chimice, peste 50%.

Consecința?

Va urma un nou val de scumpiri ale produselor din sectoarele industriale, spune analistul economic Adrian Negrescu:

„Mă refer aici la tot ce înseamnă produse electronice, electrocasnice, la cele care se produc cu adevărat în România. Gândiți-vă că această creștere de prețuri, de peste 40%, înseamnă în contextul inflației un avans de peste 60% pe unele clase de produse.”

La interval de un an, extracţia cărbunelui e mai scumpă cu 12 procente, prețurile din industria prelucrătoare au crescut cu 27%, iar în industria alimentară majorarea față de iunie 2021 este de 27 de procente. Creșterea preturilor de producție se reflectă în prețurile produselor aflate la raft după una până la 3 luni, precizează analistul Adrian Negrescu:

„Ne așteptăm ca în toamnă să vedem, din păcate, un nou puseu de inflație, poate mai temperat decât cel anterior, dar creșteri în continuare de prețuri de până la 10%”

Prețurile de producţie au crescut și de la o lună la alta: în iunie anul acesta au fost cu peste 3% mai mari faţă de luna mai.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Guvernul vrea să facă o analiză a modului în care se vinde energia. Cîciu: „Nu poți lăsa prețurile să crească necontrolat și galopant” | AUDIO

Foto: Shutterstock