Confidenţialitate

Copilul căzut într-un puț a fost salvat după aproape zece ore

Copilul căzut într-un puț din localitatea Balta Sărată (jud. Teleorman) a fost scos de salvatori de la adâncimea de 16 metri si a fost preluat de medici.

Copilul a fost extras din puțul în care căzuse după ce pompa de care acesta rămăsese atașat la jumătatea adâncimii puțului a fost agățată de salvatori și adusă la suprafață centimetru cu centimetru.

Copilul va fi adus la București cu un elicopter SMURD care este pregătit în zonă.

Purtătorul de cuvânt al ISU Teleorman, Gelu Adrian Dragomir, a spus la Europa FM că zecile de specialiști ajunși la Balta Sărată au lucrat concomitent pe două planuri – pe de o parte au încercat să sape pe lângă puţ şi să ajungă la copil pe sub pământ, iar pe de altă parte au introdus în puţ diverse dispozitive de prindere cu autoscara de salvare, pe care au băgat-o prin tuburile foarte înguste, de 30 – 35 de centimetri.

Potrivit lui Gelu Adrian Dragomir, acest al doilea procedeu a avut succes.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Operațiunea de salvare a copilului în vârstă de doi ani  a durat aproximativ zece ore.

Copilul căzuse într-un puț, în localitatea Balta Sărată, din județul Teleorman. Minorul a căzut în fântână după ce s-ar urcat pe un scaun.

Salvatorii de la ISU şi cadrele medicale de la Serviciul de Ambulanţă   că l-au supravegheat pe copil mişcând cu ajutorul unei camere de luat vederi telescopice.

Potrivit pompierilor, apelul prin care se anunţa că un copil mic a căzut într-un puţ a fost făcut în jurul orei 11.00.

Primele echipe trimise la faţa locului au fost cele din Roşiorii de Vede.

Ulterior, în zonă au ajuns mai multe autospeciale de stingere şi descarcerare, dar şi echipaje medicale,  precum şi un echipaj de salvatori şi un spitalul mobil.

Tunurile cu aer cald folosite în cursul operațiunii sunt din dotarea ISU Bucureşti – Ilfov.

Operaţiuni de salvare în situații similare

Pe 11 iunie 2001, o fetiţă în vârstă de doi ani, Alina Prisăcariu, a fost salvată dintr-un puţ din localitatea Pipera, de lângă Bucureşti.

Fetiţa căzuse într-un puţ cu diametrul de 30 de centimetri, plângea şi era speriată. O tânără de 18 ani şi doar 40 de kg a avut curajul să coboare să o salveze.

Oana Furnică a fost legată cu frânghie şi băgată, cu capul în jos, prin gura puţului. Prima încercare a eşuat, dar a doua oară operaţiunea a fost un success. Momentul în care tânăra firavă a ieşit legată cu frânghii dintr-un puţ cu diametrul de 30 de centimetri, plină de noroi, cu fetiţa în braţe, a rămas în istoria televiziunilor din România.

 

Pe 13 aprilie 2013, într-o localitate din Dolj, Gabriel, un băieţel de 3 ani a căzut în fântâna din curtea casei, adâncă de 15 metri.

După ce vreme de două ore s-au chinuit să disloce tuburile fântânii cu excavatorul, salvatorii au decis să coboare un alt copil pe tubul îngust: Marian Becheanu, de 14 ani, a acceptat să fie legat de picioare şi coborât în fântână.

Curajosul adolescent l-a salvat pe micuţul de trei ani şi a rămas pentru opinia public drept “eroul din Segarcea”.

În mai 2014, un băieţel de doi ani a căzut într-o groapă săpată pentru o fântână în satul Bârza din comuna Tufeni, judeţul Olt. Groapa – aflată în spatele casei familiei copilului – avea o adâncime de circa şase metri şi un diametru cuprins între 30 şi 35 de centimetri şi era plină cu apă acumulată în urma ploilor.

Salvatorul a fost un băiat de 11 ani, Mădălin Geabelea, care a fost coborât în groapă legat de o sfoară şi, după mai multe încercări, a reuşit să îl apuce de umeri pe băieţelul de doi ani. Ajutat de săteni şi de pompieri, băiatul a reuşit să îl aducă teafăr la suprafaţă pe băieţelul de doi ani, care a stat blocat în puţ câteva ore.