Confidenţialitate

Ioana Ene Dogioiu: „Toate sunt pe masă, toate sunt jucate pentru interesul personal al domnului Klaus Iohannis” / „Nu mai pot să îl suspectez că are vreo treabă cu interesul național” | VIDEO

Statele Unite cer României să trimită în Ucraina un sistem de rachete defensive Patriot pe care țara noastră îl are în dotarea forțelor militare. Cererea a fost făcută într-o întâlnire pe care președintele Iohannis a avut-o cu președintele Biden la Casa Albă. Klaus Iohannis a afirmat că va analiza propunerea în CSAT pentru că cedarea sistemului ar lăsa România fără apărare antiaeriană. Într-o intervenție telefonică la emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – Ioana Ene Dogioiu, realizatoarea emisiunii „Piața Victoriei”, spune că discursurile și eforturile președintelui Klaus Iohannis atât în contextul războiului din Ucraina, cât și în ce privește candidatura sa la șefia NATO reprezintă demersuri făcute în interes personal. „Efortul politic în zona Ucrainei este acum foarte mare. Și în mijlocul acestui efort politic stă un om, domnul Klaus Iohannis, care, în mod evident, joacă acest efort politic pentru propria persoană”, spune Ioana Ene Dogioiu la Europa FM. „Eu nu mai pot să îl suspectez că are vreo treabă cu interesul național”, continuă Ioana Ene Dogioiu.

Ioana Ene Dogioiu: „Știm că domnul Iohannis nu are un foarte mare respect pentru comunicarea publică, pentru ceea ce trebuie să știe poporul care îi plătește deplasările”

Cătălin Striblea: Domnul președinte a avut vizita asta înscrisă în program însă nu de foarte multă vreme. Există o doză de neașteptat. Care e de fapt motivul principal pentru care administrația românească a ținut un profil mai în umbră la chestiunea asta?

Ioana Ene Dogioiu:Probabil pentru că detaliile nu au fost stabilite decât foarte aproape de momentul plecării domnului Iohannis către SUA pentru a-și lua premiul pe care urmează s ăîl primească astăzi. Și nefiind foarte bine stabilite sigur că era destul de riscant să te arunci să faci un anununț fără să ai toate detaliile. Dar, pe de altă parte, nici n-ar trebui să ne uimească foarte tare. Știm că domnul Iohannis nu are un foarte mare respect pentru comunicarea publică, pentru ceea ce trebuie să știe poporul care îi plătește deplasările. Nici acest gen de ignorare nu aș putea să o eclud cu totul”.

Ioana Ene Dogioiu: „În mijlocul efortului politic din zona Ucrainei stă un om, domnul Klaus Iohannis, care, în mod evident, joacă acest efort politic pentru propria persoană”

Cătălin Striblea: A avut cel mai transparent discurs de la începerea războiului încoace, cel puțin în privința ucraineană. Asta a fost chiar o surpriză sau cel puțin eu așa simt. O vezi la fel?

Ioana Ene Dogioiu: „Cred că domnul Iohannis a avut acest discurs inclusiv pentru a masca și pentru a pune în primul rând în prim-plan aceste discuții – legitime, de altfel, fără îndoială, și foarte împortante – pentru a masca cu aceste subiecte… ceea ce, de fapt, ca să fim foarte cinstiți, cred cu tărie că îl interesează pe domnul Iohannis în principal, și anume: propriul viitor politic.

De altfel, a și admis că în discuțiile pe care le-a avut cu președintele Biden a fost abordată chestiunea candidaturii domniei sale, iar răspunsul pe care l-a dat, explicațiile pe care le avem mi s-au părut stupefiante. Și anume, faptul că dialogul va continua. Dialogul despre ce să continue?

În acest moment, domnul Iohannis are o singură țară mai mult sau mai puțin de partea domniei sale: Ungaria. Mai precis, are un singur lider, pe domnul Viktor Orban, care este liderul problemă al lumii occidentale, aliatul, practic, oficial al lui Putin în această parte de lume. Și, mai spune domnul Iohannis, este posibil să nu se ajungă la un consesns. Cu alte cuvinte, domnul Iohannis anunță că este posibil să blocheze Alianța Nord-Atlantică în continuare, repet, neavând de partea domniei sale un grup de state.

Domnia sa, de mână cu Viktor Orban este dispus să blocheze Alianța Nord-Atlantică într-un interes personal, știind în acest moment că nu poate fi riguros pus la punct, tocmai pentru că interesele legate de poziția geostrategică a României sunt foarte mari. De aceea, probabil l-a și primit domnul Biden. Toată lumea știe că acest război trebuie să se încheie repede. Cât de repede se poate, pentru că și Ucraina este sleită, pentru că și lumea occidentală e sleită, pentru că și alegerile la Casa Albă ar putea aduce un alt lider etc. Efortul politic în zona Ucrainei este acum foarte mare. Și în mijlocul acestui efort politic stă un om, domnul Klaus Iohannis, care, în mod evident, joacă acest efort politic pentru propria persoană”.

Ioana Ene Dogioiu: „Vizitele acestea ar trebui să fie purtate de către liderul țării respective din perspectiva interesului național”

Cătălin Striblea: Și dacă nu primește candidatura, nu primește șefia NATO, domnul Iohannis posibil că joacă pentru altă funcție, nu? Ce-ar putea să fie?

Ioana Ene Dogioiu: „Da, sigur. <<Dați-mi ceva, dați-mi o dregătorie>>. S-a discutat mult despre faptul că șefia NATO, având în vedere o potriveală de date șefia NATO ar putea fi pusă pe masă – întotdeauna revine Europei, în mod tradițional, nu SUA – împreună cu restul top jobs din cadrul Uniunii Europene. Astfel încât, dacă nu primește asta, neapărat o să primească altceva. A apărut în Politico. Ar visa inclusiv șefia Comisiei Europene, sigur, dacă doamna Ursula von der Leyen nu va putea merge mai departe. Are însă candidați foarte serioși, inclusiv pe domnul Andrej Plenković din Croația, dacă tot vorbim de țări foste comuniste care ar vrea și ele să primeasă ceva important, deși, în paranteză fie zis, România chiar a avut ceva foarte important la NATO până acum, are în momentul vorbirii: domnul secretar general Mircea Geoană.

Domnul Iohannis, îmi pare rău că, în mod normal, vizitele acestea ar trebui să fie privite, evaluate, purtate de către liderul țării respective din perspectiva interesului național. Ei bine, eu nu mai pot să îl suspectez că are vreo treabă cu interesul național, și că nu este concentrat exclusiv pe interesul propriu, care l-a condus în toată această poveste”.

Ioana Ene Dogioiu: „Toate sunt pe masă, toate sunt jucate pentru interesul personal al domnului Iohannis”

Cătălin Striblea: Ți s-a părut că dă la schimb rachetele acelea în Ucraina pentru o funcție a sa?

Ioana Ene Dogioiu: „Aș vrea să nu merg atât de departe, dar, repet, fiind vorba despre domnul Iohannis eu nu mai exclud nimic. Vă aduceți aminte, când a început povestea acestei candidaturi 99% dintre comentatorii români – altfel foarte bine intenționați și foarte corecți în raționamentul lor într-un context normal – au spus <<domnule, nu putea să facă acest lucru dacă nu avea ceva în spate. Trebuia să aibă o garanție. O să ne lămurim despre ce este vorba. Nu se poate. Face parte dintr-un joc>>. Istoria a dovedit că nu a avut nimic în spate. Absolut nimic. Pur și simplu s-a aruncat. Și s-a aruncat, după toate aparențele, pentru a spune: <<vă blochez aici, unde trebuie unanimitate până primesc ceva pentru mine. Trebuie să-mi asigurați ceva. Mort,copt>>.

În momentul în care joci astfel o carte și suferă și România după tine, pentru că, formal, România l-a propus. Țările propun. După aceea, funcția nu aparține țării respective. Norvegia nu deține șefia NATO în acest moment. Există o formalizare și aici. Implicit, el a târât România. Inclusiv acum pune România cu toată zestrea ei din acest moment, care ar putea fi negociată pentru lucruri mult mai importante pentru noi decât funcția domnului Iohannis. Toate sunt puse pe masă, toate sunt jucate în mod evident, după părerea mea, pentru interesul personal al domnului Iohannis. Ce va face după ce i se termină funcția actuală”.

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” aici:

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Klaus Iohannis, primit la Casa Albă de Joe Biden. Ce au discutat liderii despre susținerea Ucrainei prin sisteme de rachete Patriot. Iohannis: „Să vedem ce putem să primim în schimb” | AUDIO | GALERIE FOTO