Confidenţialitate

Controverse în interiorul Ministerului Sănătății, pe tema închiderii magazinelor mai devreme

Limitarea programului magazinelor în funcție de incidența îmbolnăvirilor strânește controverse chiar din interiorul Ministerului Sănătății. Deși ministrul Vlad Voiculescu este pentru închiderea magazinelor mai devreme, consilierul onorific Stefan Voinea nu este de aceeasi părere, iar la Europa FM, scriitorul și gazetarul Cristian Tudor Popescu susține și el că măsura nu va fi eficientă acum.

La unison, consilierul lui Vlad Voiculescu, Ștefan Voinea dar și fostul consilier, Răzvan Cherecheș sunt de părere că închiderea mai devreme a magazinelor va avea efect advers: va crea aglomerație în special în apropierea orei de închidere și nu va ajuta la stoparea răspândirii virusului.

Soluțiile cele mai bune sunt interzicerea întâlnirilor în grupuri mici și închiderea școlilor, spune Ștefan Voinea.

Şi gazetarul Cristian Tudor Popescu critică la Europa FM limitarea orarului magazinelor:

„Problema este din punct de vedere matematic, numărul de persoane pe metri pătrați alocați unei persoane, astfel încât să se păstreze o distanță de protecție, nu mă interesează ora. Problema este să asigure această distanță și pe asta nu o asiguri blocând la ora 18.00. Nu înțeleg de ce nu se recurge la ceea ce am văzut când a fost carantină totală în anul trecut, numărul de persoane care intră într-o secvență de timp, nu ora, (…) nu să închizi la ora 18.00 și la ora 17.00 să ai acolo buluc lume. Nu am înțeles logica.”

Luni, șeful Departamentului pentru situatii de urgență, Raed Arafat, a explicat chiar în ședința PNL de ce e nevoie de restricții și că alte țări au măsuri mai dure:

„Sunt multe țări care au programul redus de ore în care oamenii să se întoarcă acasă, unele la ora 19.00, altele la ora 18.00.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu spunea, în urmă cu câteva zile, că preferă să rămână deschise școlile și să  închidă magazinele mai devreme, când e cazul.