Confidenţialitate

Contaminate cu oxid de etilenă, mai multe loturi de înghețată Bounty, Twix și Snickers au fost retrase din magazine

Mai multe loturi de înghețată Bounty, Twix și Snickers au fost retrase de pe piața românească, fiind descoperită prezența oxidul de etilenă la niveluri mai mari decât cele permise de legislația UE, anunță Autoritatatea Națională Sanitar Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor.

Peste 100.000 de bucăți de înghețată au fost retrase din magazine, sortimentele Bounty (îngheţată 6 batoane), Twix (îngheţată 6 batoane) Snickers (îngheţată 6 batoane) Snickers (îngheţată baton 48 grame), Snickers Xtra (îngheţată baton 66 grame), Bounty (îngheţată baton 39,1 grame) şi Twix (îngheţată baton 40 grame).

Potrivit ANSVSA, loturile de înghețată în cauză au termen de valabilitate decembrie 2022, dar și ianuarie, februarie sau martie 2023.

Vineri, Comisia Europeană a informat că produsele, care conţin un aditiv numit roşcovă (caruba), care este contaminat cu oxid de etilenă, un pesticid cancerigen, vor trebui retrase de pe piaţa comunitară chiar dacă pesticidul nu este detectat.

“Deși nivelul de oxid de etilenă din ingredientul afectat este peste limitele legale pentru Europa, noi folosim doar o cantitate mică din acest ingredient în produsele noastre de înghețată. Ca urmare, nivelul de oxid de etilenă din înghețată este minimal și mult sub limitele legale din Europa pentru ingredient. Consumarea produsului nu este nocivă.

Dacă ați achiziționat unul sau mai multe dintre produsele impactate și doriți să solicitați rambursarea costului, vă rugăm să trimiteți poza ambalajului fiecarui produs, împreună cu numele și prenumele, numărul de telefon, adresa de e-mail și adresa dvs. poștală, la contactmars@mhmr.ro. Pentru validarea cererii dumneavoastră, vă rugăm ca în poza/pozele transmise să fie vizibile data valabilității și codul lotului pentru fiecare produs. Aceste informații sunt pe spatele ambalajului, ca în poza de mai jos. Dacă solicitați rambursarea pentru mai multe produse, vă rugăm să trimiteți si o poză cu toate ambalajele produselor împreună”, anunță Mars.

“Vă vom rambursa un voucher de cumpărături de valoarea produselor achiziționate. Vă rugăm să păstrați ambalajul fizic al produsului până la data la care primiți voucherul. Dacă aveți întrebări, vă rugăm să contactați Mars Consumer Care la: contactmars@mhmr.ro.  Această rechemare a fost inițiată în interesul consumatorilor noștri. Ne cerem scuze sincer pentru orice neplăceri cauzate”, adaugă compania.

Șeful Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor ANSVSA, Mihai Ponea, a declarat, la Digi 24, că în aceste produse cantitatea de oxid de etilenă este foarte mică. “Consumul cumulativ din acest produs poate duce, pe termen lung, la tulburări cardiace, pulmonare… cancerigene chiar”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Florentina Mihăiță