Consiliul Suprem de Apărare a Țării a avizat proiectul ordonanței care rezolvă situația interceptărilor

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a avizat proiectul ordonanței de urgență propus de Guvern, pentru a rezolva situația interceptărilor din dosare, blocate de Curtea Constituțională. Magistrații acesteia au decis că SRI nu poate face interceptări în dosarele de corupție, pentru că nu are atribuții de cercetare penală.

Pentru ca anchetele să nu fie compromise, având în vedere că DNA, DIICOT și Parchetul General apelau des la SRI, Guvernul a fost nevoit să caute soluții.

Ordonanța de urgență este o soluție temporară , spune președintele Klaus Iohannis, care a declarat că astfel sunt rezolvate două probleme : respectarea deciziei CCR și necesitatea ca justiția să poată funcționa în continuare:

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ordonanța de urgență le va permite procurorilor și polițiștilor judiciari să folosească echipamentele de interceptare ale SRI. Documentul prevede și că DIICOT și Ministerul Public vor avea structură proprie de poliție judiciară, formată din angajați de la ministerul de interne, care vor fi detașați la solicitarea procurorului general al României pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea prelungirii din 3 în 3 ani.

În termen de 30 de zile de la adoptarea proiectului, guvernul va suplimenta numărul de posturi prevăzut pentru Ministerul Public.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS