Consiliul Fiscal: Fără rectificare negativă, banii de salarii nu vor ajunge până la finalul anului

Președintele Consiului Fiscal, Ionuț Dumitru, atrage atenția într-un interviu acordat Europa FM, că în lipsa unei rectificări  negative, până la finalul anului, banii alocați inițial pentru salarii și asistență socială nu vor fi suficienți.

Ministerul Finanțelor a publicat situația încasarilor și a cheltuielilor după primele cinci luni ale anului, din care rezultă că deficitul la bugetul de stat, de pensii și de șomaj are un deficit  de 2,17 miliarde lei, reprezentând 0,27% din produsul intern brut.

Deficitul  este de aproape trei ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care la finalul primelor patru luni, situația era cu mult mai bună.

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, spune că de vină sunt cheltuielile bugetare cu mult mai mari decât încasările.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La colectarea TVA, s-a înregistrat o scădere cu 5% față de primele cinci luni ale anului 2016, pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2016, a cotei standard de TVA de la 24% la 20%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2016. Totodată, începând cu luna februarie 2017 se reflectă în încasări și efectele reducerii cotei standard de TVA de la 20% la 19%.

Colectarea accizelor a fost cu 9,4% mai mică, prin comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, fiind influențate de reducerea nivelului acestora pentru unele produse energetice, la 1 ianuarie 2017, a explicat președintele Consiliului Fiscal.

Ionuț Dumitru spune că în acest ritm, banii de salarii și asistență socială, alocați deja, nu vor ajunge până la sfârșitul anului, astfel că e nevoie de o rectificare de buget cât mai rapid.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mai grav, investițiile publice au scăzut cu peste 50 la sută față de anul trecut, în condițiile în care oricum, 2016  a fost un an negru în ceea ce privește demararea unor proiecte de infrastructură.

Ionuț Dumitru spune că în acest ritm, creșterea economică este pusă în pericol, inclusiv în anii următori, pentru că deficitul se va accentua, mai ales că sunt anunțate noi cheltuieli cu salariile și pensiile.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Foto: pagina de Facebook Ionuț Dumitru

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS