Confidenţialitate

Concurenţa: Companiile care dețin spaţii în mall-uri pot negocia independent condiţiile contractuale de închiriere

Consiliul Concurenţei face precizări în contextul redeschiderii mall-urilor şi recomandă firmelor care au spaţii închiriate în centrele comerciale să-şi negocieze independent condiţiile contractuale cu proprietarii/administratorii centrelor, precizând totodată că firmele pot consulta autoritatea cu privire la compatibilitatea iniţiativelor lor cu legislaţia în domeniul concurenţei.

“Consiliul Concurenţei recomandă firmelor care au spaţii închiriate în centrele comerciale să-şi negocieze independent condiţiile contractuale cu proprietarii/administratorii centrelor. Coordonarea comportamentului pe piaţă sau a preţurilor poate fi sancţionată din perspectiva regulilor de concurenţă naţionale şi europene”, potrivit unui comunicat.

Cu toate acestea, firmele mici care au fost afectate de criza generată de pandemia de coronavirus pot apela la un mediator, la asociaţie sau la un alt terţ pentru a le reprezenta interesele în relaţia cu proprietarii/administratorii centrelor comerciale, dar trebuie să respecte regulile de concurenţă.

”Companiile mici care au fost închise şi care au înregistrat pierderi în această perioadă, pot fi reprezentate de un intermediar, astfel încât concurenţii să nu facă schimb de informaţii sensibile, cum sunt preţurile, politica comercială etc. În acelaşi timp, recomandăm firmelor să ne consulte cu privire la compatibilitatea iniţiativelor lor cu legislaţia în domeniul concurenţei” a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Mai multe companii au anunţat că nu îşi vor redeschide magazinele din centrele comerciale care au continuat să solicite plata integrală a chiriei pentru ultimele luni, în condiţiile în care activitatea retailerilor a fost oprită.

Companiile pot contacta autoritatea de concurenţă la adresa presedinte@consiliulconcurenţei.ro.