Confidenţialitate

Comunicarea – esenţială în tratamentul bolilor psihice

Psihiatria este o ramura a medicinei care diagnostichează şi tratează tulburări psihice şi comportamentale.

Dr. Andreea Stancu, medic psihiatru, ne spune cum ajung pacienții în atenția unui specialist în psihiatrie.

„În consult cu bilet de trimitere sau la camera de gardă atunci când starea lor reprezintă o urgenţă psihiatrică. Aceste situaţii nu sunt rare din păcate, mai ales din cauza lipsei educaţiei populaţiei asupra acestui subiect tabu, psihiatria.”

Sunt tulburările mintale doar rolul imaginaţiei persoanei afectate?

„Nu, sunt boli reale care generează suferinţă şi dizabilitate. Pentru multe tulburari mintale au fost descrise anormalităţi de infrastructură biologică.”, spune Dr. Andreea Stancu.

Cum sunt tratate tulburărilor mintale?

„Acestea pot fi diagnosticate şi tratate înainte de a fi prea târziu.

În procesul de diagnosticare şi de instituire a tratamentului în psihiatrie, comunicarea medic – pacient şi familia acestuia reprezintă nucleul central. Atât pacientul, cît şi familia acestuia trebuie să înţeleagă şi să accepte importanţa tratamentului mai ales în ceea ce priveşte durata. De cele mai multe ori pacienţii vor să oprească tratamentul sub pretextul că se simt bine crezând că nu mai este nevoie să continue.

În tulburările psihice tratamentul este de lungă durată, lucru care trebuie lămurit încă de la început. Când este oprit înainte de vreme de cele mai multe ori pacienţii recad, revenirea este mai grea şi se pierde ceea ce s-a construit înainte.

Aici intervine educaţia familiei care trebuie să lucreze împreună cu medicul pentru copsimplianţa pacientului, adică respectarea tratamentului conform recomandărilor.”, a precizat medicul psihiatru Andreea Stancu.