Confidenţialitate

Companiile petroliere, nemulțumite de compensarea benzinei și motorinei, cred că vor fi păcălite. „Atât s-a putut”, spune Iohannis | AUDIO

Reacții după ce Executivul a anunțat că va compensa prețul carburanților. Reprezentanţii companiilor petroliere sunt nemulţumiţi de soluţia pe care au găsit-o autorităţile. Petroliştii cred că vor fi păcăliţi, aşa cum au păţit furnizorii de energie, potrivit Hotnews.ro care citează surse din domeniu. 

Măsura guvernamentală a fost criticată și de opoziție care crede că nu se va vedea vreo modificare pe termen lung în buzunarele consumatorilor.

Parte a coaliției, social-democrații insistă că plafonarea prețului la combustibil ar fi fost mai bună decât compensarea. Potrivit PSD, în multe alte țări europene compensarea a funcționat doar câteva săptămâni.

Social-democrații spun că, în eventualitatea în care strategia se va dovedi ineficientă, vor reveni în guvern cu propunerea unui preț maximal.

PSD l-a criticat și pe ministrul Energiei.

Situația nu este extraordinară între cei doi parteneri de coaliție spune politologul Cristian Pîrvulescu, dar nu este de așteptat ca social-democrații să renunțe la guvernare, nu încă. El amintește de rocada guvernamentală care ar urma să aibă loc în mai anul viitor și PSD să preia funcția de premier:

„S-ar putea ca PSD să nu-și dorească foarte mult acest lucru și toată această nervozitate să fie legată de o asemenea perspectivă. Observăm că domnul Ciolacu este foarte prezent, are o autentică campanie de prezidențiabil și s-ar putea să considere că o perioadă pre-electorală ca prim-ministru nu ar putea să fie foarte folositoare în cazul în care va candida.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Executivul nu a spus, deocamdată, de când va intra în vigoare schema de compensare a prețului carburanților. Reducerea va fi evidențiată pe fiecare bon fiscal emis la benzinării, iar efortul va fi împărțit în mod egal de stat și companiile petroliere.

Premierul Nicolae Ciucă: „Pentru ca cetățenii români și firmele să plătească mai puțin pentru carburant, am identificat împreună cu specialiștii o soluție de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se va aplica direct la pompă. Am luat decizia să aplicăm această măsură, o măsură care a fost deasemenea adoptată și de alte țări.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Atât s-a putut, a declarat președintele Klaus Iohannis, întrebat cum comentează decizia Guvernului de a compensa prețul combustibilului cu 50 de bani. Potrivit lui, transportatorii rutieri vor resimți semnificativ impactul măsurii:

„În situația în care și la noi prețurile la pompă au crescut destul de mult, Guvernul a ajuns la concluzia că trebuie să facă ceva atât cât se poate. Nu este posibil să plafonezi prețul direct sau săî subvenționezi o parte semnificativ. Atât cât se poate este corect să se facă, până la urmă și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu-i daci când alimentezi la pompă. Cred că pentru transport de mărfuri, consumă cantități mari de carburant, se simte la sfârșitul lunii și se simte semnificativ.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.