Confidenţialitate

Comisia Europeană vrea să prelungează plafonul impus pentru prețul gazelor naturale | AUDIO

De teama scumpirii gazelor la iarnă, Comisia Europeană vrea să prelungează plafonul impus pentru prețul gazelor naturale.

Oficialii de la Bruxelles se tem că sabotajul conductei din Marea Baltică și conflinctul din Orientul Mijlociu vor duce la o nouă majorare a prețurilor, scrie Finacial Times.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După declanșarea războiului în Ucraina – în cel mai tensionat moment al crizei energetice în urma reducerii livrărilor de gaze ruseşti, preţurile au ajuns până la un maxim istoric de 300 de euro pentru un Megawatt oră.

Țările membrie au căzut de acord ca un plafon să intre în vigoare dacă preţurile ating nivelul de 180 de euro pentru un Megawatt oră timp de trei zile consecutive.

Potrivit Financial Times, Comisia Europeană susţine că ” nu ar existta efecte negative”, după intrarea în vigoare a plafonării. Prețul gazelor naturale este acum cu aproape 90% sub nivelul la care era anul trecut.

Asta se întâmplă și pe fondul temperaturilor încă ridicate și a gradului mare de umplere a depozitelor de gaze din Uniunea – aflat la un nivel record.

Totuși – sunt diplomați europeni care susțin că aprovizionarea cu gaze la iarnă ar putea fi afectată de războiul dintre Israel şi Hamas precum şi de potenţialele sabotaje ale infrastructurii de gaze.

Comisia ar urma să prezinte în noiembrie un set de măsuri de urgență în domeniul energiei, între care s-ar afla și o continuare a plafonării prețului gazelor.

Sursa foto: Shutterstock