Confidenţialitate

Comisia Europeană cere ridicarea MCV pentru România

Surse din cadrul Comisiei Europene declară că România a îndeplinit cu succes cerințele privind legislația după care funcționează sistemul judiciar.

UPDATE 16:30 Comisia Europeană, despre ridicarea MCV-ului pentru România: Obiectivele de referință sunt îndeplinite în mod satisfăcător

Comisia Europeană a adoptat marți, 22 noiembrie 2022, cel mai recent raport ce privește măsurile luate de România pentru a-și îndeplini angajamentele în contextul reformei sistemului judiciar, dar și măsurile luate pentru lupta împotriva corupției în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare – MCV. Raportul expune un bilanț al progreselor înregistrate în ceea ce privește recomandările restante și îndeplinirea obiectivelor de referință din cadrul MCV, de la raportul din iunie 2021. Decizia finală în acest context se află în mâinile Consiliul European.

Citește întregul comunicat transmis de Comisia Europeană aici.

Știre inițială

Colegiul Comisarilor, adică miniștrii Uniunii Europene, s-au reunit la ora 13:00 pentru a adopta un ultim raport MCV, pozitiv de această dată.

Aceleași surse din cadrul Comisiei Europene au explicat că un pas important făcut de România a fost repararea Legilor Justiției.

În același timp, România va intra sub mecanismul „Rule of law”, mecanismu implementat recent de UE, prin care se monitorizează respectarea Statului de drept în toate statele membre.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Eurodeputatul Victor Negrescu, despre negocierile pentru intrarea în Schengen: Este posibil să fim primiți, dar cu noi condiționalități. Experții olandezi au încheiat inspecția în România