Comisia Europeană discută reglementarea salariului minim în statele membre

Comisia Europeană lansează astăzi prima etapă a consultărilor pentru reglementarea salariului minim în statele membre și care ar garanta venituri decente pentru cei mai săraci angajați, mai ales în cele mai noi țări membre ale Uniunii Europene, precum România, Bulgaria sau Croația.

Există însă și state care se opun acestei inițiative, astfel că sistemul va fi adoptat numai după o amplă consultare.

Nu va fi stabilit un salariu minim pentru toată Europa, ci un mecanism care ar asigura ca în fiecare stat salariul minim să fie 60% din salariul mediu.

Sunt mai multe etape de parcurs până când această inițiativă a Comisiei va ajunge lege: Comisia deschide acum consultările pe această temă, iar în luna aprilie este așteptată să prezinte Parlamentului European un proiect sau o propunere de directivă, iar atunci se va deschide o consultare publică mult mai largă.

Comisarul european pentru Locuri de Muncă și Drepturi Sociale, Nicolas Schmit, a declarat pentru publicația Ouest France că de acest sistem se vor bucura mai ales tinerii din țările unde nivelul salariilor este mic, precum Croația, România, Bulgaria, care pleacă în speranța unui câștig mai mare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS