Comisia Europeană îi dă un ultimatum Greciei: Ori își controlează granițele, ori va fi suspendată din Schengen

Uniunea Europeană somează Grecia să restabilească controlul la granița Uniunii Europene în caz contrar va fi suspendată din Spațiul Schengen timp de doi ani, anunță BBC.

Liderii europeni acuză autoritățile elene că nu reușesc să oprească fluxul uriaș de migranți care intră de mai bine de un an în Grecia și care în final ajung în centrul și nosdul Europei.

 

Potrivit BBC, Comisia Europeană a constatat că Grecia și-a neglijat grav obligația de proteja frontiera externă a Uniunii. În principal este vorba despre incapacitatea de a-i înregistra și amprenta pe migranți.

Ultimatumul vine în contextul în care autoritățile de la Atena au anunțat că până pe 15 februarie, deci până luni, vor termina construcția centrelor de primire a migranților.

Frontiera Greciei cu Turcia din Marea Egee , reprezintă și graniță externă a Uniunii Europene.

În zonă sunt mai multe insule grecești care sunt prima destinație europeană pentru migranții care vin din Turcia.

Acum, Comisia îi dă Greciei trei luni pentru a reinstaura controlul la granițele sale. În caz contrar o va suspenda din spațiul Schengen.

Efectul ar putea fi reinstaurarea controalelor obligatorii și la alte granițe.

În ultimul an, aproximativ  un milion de migranți au intrat în Uniunea Europeană  prin Grecia, iar de aici au plecat către  Germania, Franța, Suedia și Finlanda.