CE: Este crucial ca toţi candidaţii pentru procuror-şef european să fie trataţi corect

Comisia Europeană a anunțat, joi, că urmărește îndeaproape cele mai recente evenimente în contextul procedurii de selecție pentru șefia Parchetului European, funcție pentru care candidează și Laura Codruța Kovesi.

„Comisia urmărește îndeaproape cele mai noi evenimente în contextul procedurii de selecție. Este crucial ca toți candidații propuși de o comisie de selecție independentă să fie tratați corect pe parcursul procesului. În ceea ce privește sistemul de justiție din România, am reiterat foarte clar de multe ori că un sistem judiciar independent, profesional este de o importanță foarte mare. Comisia știe faptul că toți candidații pentru funcția de procuror-șef europeană au fost evaluați de comisia de selecție independentă, iar lista scurtă a fost transmisă Parlamentului European și Consiliului”, a transmis purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Schinas Margaritis.

Reacție CE vine după ce fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, a anunțat miercuri seară că a fost citată la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie. Ea susţine că are calitatea de suspect într-un dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.că este suspect într-un dosar în care i se aduc acuzații de abuz în serviciu.

„S-a prezentat un polițist la domiciliul meu și am primit o citație din partea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție în calitate de suspect pentru infracțiunile de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. Este foarte interesant că această citație vine înainte de a merge la Parlamentul European în vederea audierii, dar probabil este tot o coincidență faptul că inițial am fost anunțată de procedura din Parlamentul European, am înțeles că audierea urma să fie pe data de 18 februarie, mi-am cumpărat bilet de avion pentru data de vineri, ca să pot să merg la Bruxelles și să particip la audiere. În acest sens, chiar am fost astăzi la Înalta Curte de Casație și Justiție și am depus o cerere de amânare pentru un proces care urma să aibă termen în data de luni și a cererea de amânare am depous biletul de avion din care rezulta că data de vineri urma să plec din țară. La nici câteva câteva ore după ce am depus această cerere din care rezulta că eu voi fi plecată din țară pentru această audiere am primit această citație”, a declarat Laura Codruța Kovesi, la Europa FM.

Procurorul de caz, Adina Florea, a declarat, joi, că dosarul a fost deschis în urma unei sesizări din decembrie 2018 a lui Sebastian Ghiță, iar speța este tratată ca oricare alta, fără a fi analizată cu dublă măsură.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS