Comisia Europeană cere României să primească 6.351 de refugiați

Potrivit documentului,  Comisia propune o repartizare între statele membre ale Uniunii Europene a 120.000 de imigranţi sosiţi în Italia – 15.600, Grecia – 50.400 şi Ungaria – 54.000.

Astfel, țara noastră ar urma să primească 4.646 de imigranţi, dintre care 604 din Italia, 1.951 din Grecia şi 2.091 din Ungaria.

Pe lângă cei 4.646 de imigranți, Comisia a mai propus în luna mai, ca în țara noastră să mai vină alți 1.705 refugiați, dintre care 682 din Grecia și 1023 din Italia. Atunci Comisia Europeană propunea repartizarea a 40.000 de imigranţi din Grecia şi Italia.

 

În discursul susținut la Strasbourg, președintele Comisiei Europene – Jean Claude Juncker – a spus că statele membre trebuie să fie solidare și să primească, în total, 160 de mii de refugiați.

Nu a prezentat însă câți imigranți vor ajunge în fiecare țară – aceste date fiind prezentate ulterior într-un comunicat de presă postat pe site-ul Comisiei.

Așadar, s-a renunțat la ideea de a fi stabilite cote voluntare – așa cum sugerau mai multe țări ale Uniunii.

România va fi obligată să primească 6.351 de refugiați: 604 din Italia, 1.951 din Grecia şi 2.091 din Ungaria. Acestora li se adaugă 1.705 imigranţi – cotă stabilită deja în luna mai.

De menționat că aceste cote reprezintă propunerea Comisiei Europene. Decizia finală va fi luată într-o reuniune a Consiliului European la care va participa și președintele Klaus Iohannis.

Invitat la Interviurile EuropaFM, liderul interimar al PSD – Liviu Dragnea – a spus că șeful statului trebuie să rămână pe poziții și să pledeze pentru cote voluntare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La rândul său, ministrul de Externe – Bogdan Aurescu – spune că mandatul cu care șeful statului va merge la Bruxelles va fi stabilit în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Formula după care vor fi repartizați refugiații se bazează 40% pe produsul intern brut al țărilor, 40% pe numărul de locuitori, 10% pe rata șomajului și 10% pe numărul de refugiați aflați deja în fiecare țară membră .

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS