Confidenţialitate

Comisia Europeană așteaptă recomandările de la Banca Mondială legate de pensiile speciale din România | AUDIO

Comisia Europeană nu este la curent cu recomandarea Băncii Mondiale ca pensiile militare să nu intre în categoria pensiilor așa zise speciale ce trebuie reformate până la finalul acestui an.

Până la finalul acestui an, Guvernul trebuie să adopte o legislație care să reducă cheltuielile cu pensiile unor categorii profesionale care nu sunt bazate integral pe contributivitate.

Guvernul României consideră că pensiile militare nu sunt pensii speciale, ca atare ele nu trebuie incluse în reforma pensiilor, jalon obligatoriu în PNRR, asumat de România.

Recent, Economedia a scris că Banca Mondială propune Guvernului să păstreze pensiile militare în forma actuală, motivând că o propunere de scădere a benefiicilor ar putea declanșa un exod al cadrelor militare, în contextual războiului de la graniță.

Massimo Suardi, Director DG ECFIN (Direcția Generală Afaceri Economice și Financiare din cadrul Comisiei Europene), negociator-șef pentru România pe PNRR spune însă că așteaptă să vadă recomandările Băncii Mondiale:

„Pe termen mediu și lung, peste 15% din PIB va fi alocată plății pensiilor. De asemenea există o idee că aceste majorări ale pensiilor care au avut loc permanent au creat și un anumit climat de instabilitate. Sunt chestiuni pe care le-am discutat cu autoritățile și există în derulare un program al Băncii Mondiale în România, așteptăm să vedem ce măsuri concrete vor fi propuse pentru reforma sistemului pensiilor.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Reforma pensiilor este una dintre cele mai dificile de implementat reforme prevăzute în PNRR, inclusiv din cauza riscului unor plecări masive ale angajaților.

Nu va exista o ordonanță de urgență dată peste noapte prin care să se reglementeze pensiile speciale, spune Marcel Ciolacu. Președintele PSD spune că orice decizie va fi pusă în dezbatere parlamentară mai întâi:

„Obligația Guvernului până la 31 decembrie este de a veni în guvern cu un proiect de lege și pe urmă el va intra în dezbatere la Parlament. Îmi asum în totalitate cele declarate că nu va exista peste noapte o ordonanță de urgență astfel încât magistrați, militari, polițiști, jandarmi se vor trezi cu regulile jocului schimbat de către politic fără să fie o dezbatere și o claritate a legii.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vă reamintesc, reformarea sistemului de pensii este unul din obiectivele pe care România trebuie să se atingă pentru a primi bani europeni prin PNRR. Până la finalul acestui an, Guvernul trebuie să adopte o legislație care să reducă cheltuielile cu pensiile considerate speciale, care nu se bazează integral pe contributivitate

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Pensiile speciale nu ar trebui să fie mai mari decât salariile din acele domenii de activitate, spune premierul | AUDIO