Confidenţialitate

Pensiile speciale nu ar trebui să fie mai mari decât salariile din acele domenii de activitate, spune premierul | AUDIO

Premierul Nicolae Ciucă spune că e nevoie de corecții în privința pensiilor speciale, astfel încât acestea să nu fie mai mari decât salariile. Prim-ministrul a menționat că nu vor fi schimbări în privința pensiilor militare.

„Sunt argumente nu numai ale noastre, sunt argumentele inclusiv ale studiului Băncii Mondiale prin care păstrează pensiile militare în actuala structură. Cred că același lucru trebuie spus și pentru personalul din Ministerul Justiției, este foarte clar că trebuie să ne asumăm ca prin această ordonanță să producem acele corecții de disciplină financiară astfel încât pensiile să nu mai fie mai mari decât salariul iar inclusiv partea de criteriu de vârstă, care a produs o anumită temere în sistem, este una care se va produce într-o abordare graduală.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Un raport al Băncii Mondiale prevede că pensiile speciale trebuie să fie calculate după principiul contributivității și să nu depășească veniturile din perioada de activitate.

În prezent, unele pensii speciale de magistrați sunt aproape duble față de salariul unui judecător.

În afară de militari și magistrați, mai primesc pensii speciale, unii angajați din Ministerul de Interne, cei din Serviciile Secrete, diplomații și aviatorii.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Val de pensionări în rândul judecătorilor, în contextul dezbaterilor privind desfiinţarea pensiilor speciale