Confidenţialitate

Comisia Europeană a blocat tranșa a doua din PNRR, spune Dragoș Pîslaru. Nu este un blocaj, transmite Marcel Boloș: „O isterie fără sens” | AUDIO

Pentru că România a întârziat reformele agreate, Comisia Europeană a blocat tranșa a doua, de 3 miliarde de euro, din Planul Național de Redresare și Reziliență, spune la Europa FM europarlamentarul Dragoș Pîslaru. Nu se pune problema unui blocaj, spune ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Marcel Boloș.

Funcționarii europeni sunt nemulțumiți că țara noastră nu a rezolvat problema pensiilor speciale, nu a trecut legea avertizorului de integritate și nici reforma privind decarbonizarea, spune copreședintele REPER:

„În primul rând aș vrea să vă confirm acest blocaj, în ianuarie Comisia Europeană a trimis o scrisoare prin care a cerut mai multe clarificări pe un ton destul de dur. Din culise vă pot spune că funcționarii europeni care se ocupă de România sunt cumva într-o situație din care nu înțeleg ce joacă România exact în perioada aceasta. Guvernul încă evită să-și asume reformele, este clar că sunt niște interese care țin Guvernul blocat în aceste puncte de vedere. Dacă avertizorul de integritate ar trece în formula pe care Comisia Europeană o sugerează, ar însemna că nu mai poți să faci șmecherii în instituțiile publice.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Banii ar putea ajunge în aprilie-mai

Cele 3 miliarde de euro, din tranșa a doua, ar putea ajunge cel mai devreme în aprilie sau mai, afirmă Dragoș Pîslaru. Acest lucru duce automat la întârzierea celei de-a treia tranșe de bani:

„În cazul în care nu îndeplinești aceste jaloane și ținte ai, bineînțeles, o întârziere a tranșelor de plată și dacă persiști în a nu le îndeplini la un moment dat, și aici termenul este de 6 luni de zile de când ar fi trebuit să-l implementezi, Comisia Euroopeană îți scoate banii, deci pierzi banii aferenți acelor jaloane și ținte. De unde noi ar fi trebuit să avem a doua tranșă, banii în țară, pentru buget, în criza asta energetică încă de anul trecut, nu-i vom primi probabil până cel puțin în aprilie-mai. Asta înseamnă că nu avem voie să depunem următoarea tranșă de bani.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Încasarea celei de-a doua tranşe din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu s-a amânat, aceasta fiind încă în stadiul de evaluare la nivelul Comisiei Europene, informează instituția. Răspunsul Comisiei Europene aici.

Boloș: Tranșa a doua din PNRR este într-un proces de validare

Nu se pune problema unui blocaj, spune la Europa FM ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Acesta a explicat că tranșa a doua din PNRR este într-un proces de validare, pentru care Comisia Europeană are nevoie de lămuriri suplimentare în ceea ce privește reformele agreate de România.

Ministrul nu a putut spune clar când anume ar urma ca țara noastră să primească cele 3 miliarde de euro:

„Este într-un proces normal de validare a jaloanelor și țintelor, așa cum s-a derulat acest proces și la cererea de plată numărul 1. Eu cred că isteria aceasta creată în spațiul public este fără sens. Noi, așa cum am precizat, suntem în proces normal de validare, de transmitere a informațiilor pe care le solicită Comisia, documentelor, nu pot să-i spun întârziere pentru că toate statele membre parcurg acest ciclu. E un proces firesc, nu poate să se întâmple peste noapte, sunt totuși 51 de jaloane și ținte, mai durează puțin până când are loc virarea efectivă a banilor.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Marcel Boloș dă asigurari că România nu va compromite cererea de plată numărul doi.

Spune la Europa FM că reforme că legea avertizorului sau legea decarbonizării au nevoie de atenție sporită și nu pot fi implementate pe repede înainte:

„Rămân în continuare jaloane sensibile, legea decarbonizării, despre care se știa în spațiul public ce impact are asupra economiei naționale și asupra modului în care trebuie să manageriem acest jalon, avertizorii de integritate, capitolul de energie. Asta nu înseamnă că sunt lucruri de netrecut și noi compromitem acum cererea de plată numărul 2. E dreptul Comisiei să se informeze și să ceară aceste ddocumente și informații în plus.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock

Citește și: Blocaj în Guvern pe tema reformei pensiilor speciale. Dacă România nu face modificările recomandate de Banca Mondială riscă să piardă bani europeni