Comisia Europeană a activat Mecanismul de Protecție Civilă pentru repatrierea europenilor din China

Comisia Europeană anunță că a activat Mecanismul de Protecție Civilă după ce a primit o solicitare de asistență din partea Franței privind repatrierea cetățenilor europeni aflați în Wuhan, China.

Decizia Comisiei vine pe fondul epidemiei provocate de noul tip de coronavirus din China, în urma căreia au murit deja 106 persoane.

„Uniunea Europeană nu își uită cetățenii, oriunde s-ar afla aceștia. Două aeronave vor fi mobilizate prin intermediul Mecanismului UE pentru Protecție Civilă pentru repatrierea cetățenilor europeni din zona Wuhan. Centrul european de coordonare pentru intervențiile de urgență lucrează fără oprire și colaborează cu statele membre și cu Ambasada Chinei la Bruxelles. De asemenea, putem oferi ajutor suplimentar dacă va fi nevoie”, a declarat Janez Lenarcic, comisarul european pentru gestionarea situațiilor de urgență.

Comisia Europeană a anunțat că va finanța transportul cetățenilor europeni aflați în China. Prima aeronavă care va prelua cetățeni europeni va decola din Franța mâine. Cetățenii europeni aflați în regiune și care doresc să fie repatriați pot face o solicitare în acest sens, indiferent de statul membru din care provin.

Potrivit informațiilor, aproximativ 250 de cetățeni francezi vor fi transportați cu prima aeronavă, iar alți 100 de cetățeni din alte state membre vor fi repatriați cu o a doua aeronavă.

Comisia mai anunță că doar persoanele care nu prezintă simptome de infecție vor putea fi repatriate. Autoritățile de la Bruxelles colaborează cu guvernele statelor membre în vederea coordonării sosirilor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS