Confidenţialitate

Cluj: Dosarul „Sparanghelul” a fost clasat. Nimeni nu a fost infectat

Procurorii din Cluj au clasat dosarul „Sparanghelul”, deschis după ce aproape 2.000 de oameni au stat îngrămădiţi în aeroport, în timpul pandemiei. Românii au aşteptat să meargă în Germania la cules de sparanghel şi căpşuni, însă nimeni nu s-a infectat, spun anchetatorii.

La acea vreme, în luna aprilie, în stare de urgenţă, multe zboruri erau suspendate, dar acestora li s-au pus la dispoziţie curse charter.

Potrivit ordonanţei de clasare, dosarul a fost închis pentru că niciuna dintre cele aproape 2.000 de persoane nu a fost infectată.

Procurorii mai spun că, după ce au analizat probele, toate acele persoane care aşteptau cursele nu au încălcat măsurile de carantină. De asemenea, deşi distanţarea fizică nu a fost respectată, nimeni nu s-a infectat.

„Pentru a fi întrunite elementele de tipicitate ale infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, nerespectarea din culpă a măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase trebuie să aibă ca urmare răspândirea unei asemenea boli, condiţie care în cauză nu este îndeplinită, fiind astfel împiedicată punerea în mişcare a acţiunii penale”, se arată în ordonanţa de clasare.