Confidenţialitate

Ciroză hepatică: cauze şi simptome

Sângele cu oxigen nu mai ajunge într-o cantitate corespunzătoare la nivelul celulelor hepatice și astfel vor fi afectate mecanisme precum producerea de proteine sau înlăturarea substanțelor nefolositoare din organism.

Cele mai comune cauze ale cirozei hepatice sunt hepatita cu virusurile B și C, ficatul gras și consumul excesiv de alcool.

La început simptomele sunt ușoare. Apar pe parcurs scăderea apetitului, oboseala, și îngălbenirea pielii și a ochilor. Urina devine mai închisă la culoare. Are loc retenția de lichide, atât la nivelul picioarelor, care se umflă, cât și în abdomen producând ascita. Capacitatea de coagulare a sângelui este afectată și apar vânătăile.

Presiunea în circulația abdominală crește și apar varice la nivelul esofagului care pot sângera masiv, generând o complicație de temut a cirozei.

Nu există un tratament care să vindece ciroza, dar progresia ei poate fi încetinită. Cea mai bună metodă este prevenția: nu consumați excesiv băuturi alcoolice, evitați infectarea cu virusurile hepatitei, inclusiv prin vaccinare împotriva virusului B și respectați o dietă alimentară sănătoasă, săracă în grăsimi.