Confidenţialitate

CHINA: Consumul de câini și pisici ar putea fi interzis la Shenzhen

În contextul epidemiei de coronavirus, autoritățile oraşului chinez Shenzen intenţionează să scoată în afara legii consumul de animale sălbatice.

În premieră, pe lista neagră ar urma să figureze câinii și pisicile, potrivit Reuters.

Potrivit inițiativei, interdicția este o “cerinţă universală pentru civilizaţia modernă”.

În schimb, aprobat ar fi consumul de carne de porc, pui, vită, iepure, peşte şi fructe de mare.

După izbucnirea crizei, șerpii, ţestoasele şi broaştele au fost excluse din lista animalelor aprobate pentru consum, în ciuda prezenţei lor în meniurile tradiţionale din sudul Chinei.

Oamenii de ştiinţă cred că animalele sălbatice că ar fi sursa epidemiei de coronavirus.

Bilanțul global a ajuns la peste 2.700 de decese. 80.000 de îmbolnăviri au fost raportate în peste 40 de țări, majoritatea în China continentală.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunțat că, pentru prima dată, sunt înregistrate mai multe cazuri noi de infecţie în afara Chinei decât pe teritoriul acesteia. Experţii OMS consideră că măsurile luate de regimul de la Beijing au dus la stoparea răspândirii epidemiei şi la scăderea îmbolnăvirilor.

Arabia Saudită a anunțat, joi, că va restricționa accesul pelerinilor pe teritoriul său. Este neclar pentru moment dacă marele pelerinaj de la Mecca, programat în iulie, va fi afectat de noua măsură.

Pentru moment, nu este luată în calcul anularea Jocurilor Olimpice de vară, programate la Tokyo, în Japonia.

Expeții ruși au anunțat că au creat cinci prototipuri de vaccin împotriva infecţiei cu noul coronavirus, cercetarea de laborator aflându-se în stadiul incipient.

România s-a alăturat, miercuri, pe harta țărilor în care a fost confirmat noul coronavirus.

Preluat pentru a fi adus  la Institutul de Boli Infecțioase din București în condiții de maximă siguranță sanitară, pacientul este un tânăr din județul Gorj, fără simptome de boală.

Pacientul este în stare bună, a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Anchetele epidemiologice continuă. Sunt așteptate și alte rezultate de laborator, fiind recoltate probe de la persoane care ar fi fost expuse la o posibilă contaminare.