Confidenţialitate

Cetățeni bulgari, condamnați la închisoare pentru susținerea grupării Stat Islamic

O instanță din Bulgaria l-a condamnat pe imamul Ahmed Mussa și pe alți 13 cetățeni bulgari pentru propagandă în favoarea grupării teroriste Stat Islamic, informează Mediafax, citând Reuters.

Procesul împotriva lui Mussa și al susțintătorilor săi a început în 2016, după o investigație lansată în legătură cu mai mulți simpatizanți ai Stat Islamic în sudul Bulgariei.

Ahmed Mussa, care deja ispășește o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru propagandă islamistă, a fost condamnat de către instanță la opt ani și jumătate de închisoare.

Ceilalți 13 bărbați au fost condamnați la pedepse cuprinse între un an și trei ani și jumătate de închisoare. De asemenea, o femeie a fost și ea condamnată la închisoare cu suspendare.

La finalul anului 2014, în urma unor percheziții desfășurate la 40 de locuințe și la o moschee în sudul Bulgariei, anchetatorii au descoperit mai multe materiale de propagandă pentru Stat Islamic.

Potrivit procurorilor, Mussa, un cetățean bulgar convertit la islam în 2000, a susținut predici înconjurat de steaguri ale Stat Islamic. Anchetatorii au mai informat că Mussa și gruparea sa au încercat să recruteze cetățeni bulgari care să lupte alături de Stat Islamic în Irak și Siria.

Musulmanii reprezintă aproximativ 12 procente din populația Bulgariei, majoritatea acestora fiind de etnie turcă.