Confidenţialitate

Cele mai utile aplicații românești pentru mediu. Aplicații gratuite pentru reciclare și colectarea deșeurilor electrice și electronice

Misiunea Verde, emisiunea care militează în fiecare duminică, la Europa FM, pentru un comportament responsabil pentru mediu, a adunat cele mai populare aplicații românești pentru mediu, disponbile gratuit. Dacă unele sunt disponibile pe telefon, fie că este cu Android sau IOS, altele au doar o variantă online.

Aplicația TrashOut te ajută să raportezi și să cartezi locurile unde se află deșeuri aruncate ilegale în Romania. În plus, autoritățile locale vor fi notificate de cei de la Let`s Do It Romania, care se vor asigura că sesizările nu se pierd între alte dosare. TrashOut poate fi folosită de orice posesor de smartphone și poate fi descarcată gratuit de aici: http://www.trashout.me/mobile-app

Info Deșeuri este o aplicație care te ajută să gestionezi mai bine problema deșeurilor din gospodărie. Vei primi notificări de fiecare dată când va trebui să scoți pubela cu deșeuri si găsești și un calendar cu zilele din săptămână în care se fac colectările în zona ta. Mai mult, vei găsi informații despre cum se colectează corect și modul de separare al deșeurilor pe fracții. De asemenea, poți sesiza autoritățile locale printr-un instrument de raportare a unei probleme, având la dispoziție și legislația din domeniu.  Aplicația a fost creată de Asociația pentru Dezvoltarea Comunității Rurale .

Harta Reciclării este o platformă națională, interactivă, care permite identificarea și localizarea punctelor de colectare separată a deșeurilor reciclabile din România. Puteti contribui la baza de date a hărții, prin adăugarea de noi puncte de colectare separată si puteti oferi feedback punctelor deja existente – de exemplu să semnalați dacă descrierea nu este conformă cu realitatea. Scopul acestui instrument este de a promova reducerea, reutilizarea și reciclarea deșeurilor de toate tipurile, de la hârtie, plastic și metal, până la electrocasnice, anvelope, deșeuri periculoase și multe altele. Platforma Harta Reciclării este un proiect al Asociației ViitorPlus.

Undereciclam.ro este o altă aplicație care poate fi accesată gratuit online sau direct pe mobil. Dacă acceptați localizarea, aplicația undereciclam.ro indică automat cele mai apropiate puncte de colectare. Potrivit descrierii, în prezent, utilizatorii pot accesa peste 4.000 de puncte de colectare din imediata apropiere, situate în locurile în care își fac cumpărăturile, alimentează autoturismele sau magazinele de unde achiziționează electronice ori baterii. Aceasta a fost dezvoltată de Blackbullet pentru Asociația Environ, o organizație colectivă, nonguvernamentală și non-profit, de preluare a responsabilităților legale ale producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice cu scopul de a facilita colectarea, tratarea, reciclarea și eliminarea nepoluantă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

Pe site-ul colectează.ro, creat de Asociația RoREC, poate fi consultată o listă pentru fiecare județ cu operatorii care pot ridica gratuit deșeurile de acest fel. În plus, există un formular online prin care se poate solicita preluarea direct de acasă. Iar dacă nu vă descurcați să-l completați, vă este oferit și un telverde: 0800 444 800.

Sibiul Verde este platforma care adună într-un singur loc toate informațiile utile privind colectarea selectivă din orasul Sibiu. Funcționează foarte simplu – tastezi sibiulverde.ro, adaugi deseul de care vrei să scapi într-o manieră prietenoasă cu mediul, iar platforma îți dă toate informațiile de care ai nevoie – de la ce tomberon trebuie folosit până la cel mai apropiat centru unde se poate face colectarea.

Tot Sibiul are și aplicația de mobil ARA, cu date despre reciclare, colectare și sortarea deșeurilor. Prin folosirea aplicației, găsiți informații despre evacuarea gunoiului, calendarul de colectare și se pot solicita pubele suplimentare. Potrivit Asociației de Dezvoltare Intercomunitară, care a realizat aplicația, în municipiul Sibiu, aproximativ 70% din deșeuri sunt generate de persoanele fizice, iar restul de 30% – de către agenții economici.

Datele autorităților arată că fiecare persoană generează zilnic, în medie, aproximativ 0,65 kg de gunoi, ceea ce, raportat la numărul de locuitori, înseamnă aproape 40 de mii de tone de deșeuri anual. Pentru ca sortarea corectă să devină parte din rutina întregii familii, aplicația conține și un ghid despre tipurile de deșeuri care trebuie să ajungă în fiecare container sau pubelă.

Dacă mai cunoașteți și alte aplicații gratuite pentru mediu, pe care le-ați testat și le considerați utile, pe puteți sugera pe pagina de Facebook Radio Europa FM, pentru a fi incluse în lista propusă de Misiunea Verde.