Confidenţialitate

Cele mai multe modificări ale Codului Fiscal intră în vigoare din 2023. Care sunt cele care intră în vigoare chiar de luna viitoare | AUDIO

Șeful Guvernului discută azi cu reprezentanții mediului de afaceri plănuitele modificări la Codul Fiscal. Cele mai multe urmează să intre în vigoare anul viitor, dar câteva sunt chiar de luna viitoare. Printre altele e vorba despre accizele la țigări și alcool sau impozitul specific pentru sectorul HoReCa.

Modificările la Codul Fiscal care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023

Proiectul de Ordonanță de Urgență privind schimbările fiscale care vor avea loc începând cu 1 ianuarie 2023 prevede, printre altele, că va crește impozitul pe dividende, plafonul pentru microîntreprinderi se înjumătățește la jumătate de milion de euro, iar plafonul până la care se acordă facilitățile fiscale în construcții, agricultură și în industria alimentară va scădea.

Dan Cărbunaru: „Vor fi discutate toate propunerile de modificare a Codului Fiscal care se regăsesc în proiectul de Ordonanță publicat deja de Ministerul de Finanțe”

„Alături de premier vor fi și alți membri ai Guvernului, miniștri care vor participa la aceste consultări, care nu vor fi purtate doar cu reprezentanții mediului de afaceri, ai patronatelor, dar și cu reprezentanți ai sindicatelor și ai structurilor asociative. Vor fi discutate toate propunerile de modificare a Codului Fiscal care se regăsesc în proiectul de Ordonanță publicat deja de Ministerul de Finanțe”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Modificările la Codul Fiscal care intră în vigoare de la 1 august 2022

Cele mai multe modificări fiscale vor intra în vigoare la 1 ianuarie, dar majorarea accizei la țigări și la băuturi alcoolice precum și eliminarea impozitului specific în sectorul HoReCa vor fi operate de la 1 august. Acest lucru nemulțumește industria ospitalității.

Ion Biriș: „Industria noastră are mare nevoie de păstrarea impozitului specific”

„Principala noastră solicitare este scoaterea din practică a acestor măsuri peste noapte. Industria noastră are mare nevoie de păstrarea impozitului specific. Ne ajută în perioada asta în care cu toții ne dorim să ne revenim după cei doi ani de pandemie”, a explicat Ion Biriș, președintele HORA.

Reprezentanții HoReCa nu au făcut deocamdată calcule privind creșterile de taxe în acest sector după eliminarea impozitului specific.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Propunerile de modificări la Codul Fiscal, un haos, spune profesorul de economie Cristian Păun. „Trebuie să renunțăm la excepții” | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.