Confidenţialitate

Cele mai bune 15 filme ale anului, din 12 țări, în competiția KINOdiseea Junior

Anul acesta, competiția de filme pentru copii KINOdiseea Junior aduce în fața publicului 15 filme, înscrise în cursa pentru premiile KINOdiseea Junior.

Competiția are loc în perioada 10-20 noiembrie, iar, la final, juriul KINOdiseea va alege un film care să participe la competiția European Film Awards – Young Audience Award.

Selecția filmelor de lungmetraj de la KINOdiseea ICFF a fost realizată de Ligia Keșișian Mitulescu, directorul artistic KINOdiseea.

“Este o responsabilitate foarte mare să alegi cele mai bune filme pentru KINOdiseea – în fiecare an, avem tineri spectatori care se află pentru prima dată la cinematograf, e important ca fiecare dintre filmele selectate să încurajeze dragostea pentru film, să îi inspire pe cei mici, să îi ajute să descopere lumea prin intermediul marelui ecran, să fie empatici cu alți copii din întreaga lume, din diferite medii. Copiii învață să fie mai buni, să aibă curaj să își urmeze visele și să fie atenți la cei din jurul lor”, a declarat Ligia Keșișian Mitulescu.

Printre filmele selectate în competiția KINOdiseea Junior se numără cel mai recent film al lui Taika Waititi (regizor nominalizat la Oscar, care va conduce noul film din seria Marvel, Thor: Ragnarok), Hunt for the Wilderpeople, prezentat în premieră la București.

Premiat la Festivalul Internațional de Film de la Edinburgh, Boston, Seattle, San Francisco și multe altele, filmul spune povestea lui Ricky Baker, un tânăr rebel care se auto-proclamă gangster.

Mutat de la oraș la țară, acesta pare că își regăsește drumul, până când o întâmplare nefericită îi poate schimba din nou soarta.

Tot o premieră națională va fi și filmul Abulele, descoperirea anului în Israel. O poveste sensibilă despre prietenia dintre Adam, un băiețel de 10 ani și Abulele, un “monstru” străvechi, de dimensiunea unui urs.

Un mare success de box office în Israel (peste 150 000 de bilete vândute), Abulele se pregătește să cucerească publicul din România.

Din Turcia vine Rauf (FOTO), o poveste emoționantă de iubire ce are loc într-un sat kurd din estul Turciei (filmările s-au făcut undeva lângă Kars). Rauf, un băiețel de 11 ani pleacă în căutarea culorii roz care, speră el, o va determina pe Zana să înțeleagă iubirea lui.

Filmul a avut premiera mondială în Competiția KPlus din secțiunea Generation – Berlinale 2016 și a fost nominalizat la Young Audience Award la EFA. Filmul Rauf va fi prezentat la KINOdiseea de către regizorii Soner Caner și Bariș Kaya.

Câștigătorul Audience Award la European Film Awards și al unei mențiuni speciale la Berlin, Miss Impossible spune povestea lui Aurore, o fată de 13 ani cu o personalitate complexă, care trebuie să repete anul școlar.

Pentru a alunga plictiseala, Aurore schimbă mai multe identități sociale, dintre care niciuna nu pare să i se potrivească, până în momentul în care i se cere să intre într-o trupă rock de băieți.

Din Franța vine, în premieră în România, The Children of Chance, o poveste din Parisul celui de-al doile război mondial.

Maurice Gutman, un băiat evreu, își rupe piciorul și este adus la un spital din suburbiile Parisului. El crede că boala e singura cauză pentru șederea lui prelungită în spital, însă este ascuns de germani, de către doctorul Daviel și de către asistenta șefă, Véronique. The Children of Chance a fost premiat cu trofeul ECFA în cadrul Schlingel Film Festival.

Din competiția KINOdiseea Junior mai fac parte titluri precum: My Life as a Courgette, The Day my Father Became a Bush, Chidiya, Mr. Frog, The Eagle Huntress, Pat and Mat, Blanka, Jill and Joy’s Winter, Siv Sleeps Astray, At Eye Level.