Persoanele care învață și vorbesc limbi străine au șanse mari să întârzie debutul mai multor forme de demență, printre care și boala Alzheimer. Cercetătorii care au ajuns la o astfel de concluzie au studiat 648 de persoane cu demență. Vârsta medie a acestora a fost 66 de ani. Cei care vorbeau două sau mai multe limbi au dezvoltat demență cu aproximativ 5 ani mai târziu decât cei care nu cunoșteau mai mult de o limbă.
Zonele creierului implicate în diverse funcții precum memoria, rezolvarea problemelor și atenția sunt mult mai dezvoltate în cazul persoanelor cunoscătoare a mai multor limbi străine. Nu se poate susține că poligloții pot preveni Alzheimerul sau alte forme de demență, însă, având o rezervă cognitivă îmbunătățită a creierului, se pot întârzia simptomele.
De asemenea, cei care pot comuta cu ușurință dialogul dintr-o limbă în alta, fluent, au un grad înalt de flexibilitate a memoriei.
Boala Alzheimer este o boală degenerativă a creierului, afectând memoria, limbajul, comportamentul, capacitatea de judecată și inteligența.
Semnele de alarmă constau în pierderea memoriei de scurtă durată, uitarea unei persoane din anturaj, relatarea repetată a unor întâmplări, dezorientarea în spațiu și confuzia, dar și modificări bruște ale dispoziției și personalității.