Confidenţialitate

Cea mai singură pasăre din lume a murit

Nigel, o gâscă de mare din specia Morus bassanus, supranumită “cea mai singura pasare din lume“, după ce a trait fără vreun semen de-al său pe insula Mana, a murit, scrie AFP.

Pasarea a trait ani de zile in cadrul unei colonii de pasari din beton, structură instalată pe insula de aparatorii mediului pentru a atrage pasarile marine.

Nigel a fost atras de falsa colonie pe insula Mana in 2013, fiind prima gasca ce a ajuns pe insula in ultimii 40 de ani, potrivit WashingtonPost.com. Dar nu i s-a alaturat nici o altă pasăre.

Pasarea s-a indragostit de una dintre aceste pasari din beton, in largul coastelor Wellington, Noua Zeelanda, si a fost zarita in timp ce incerca sa construiasca un cuib si chiar sa se imperecheze cu ea.

“Nigel a ales sa traiasca pe Mana si stim ca era fericit deoarece ar fi putut pleca oriunde dorea si nu a facut-o”, a povestit miercuri Chris Bell, membru al serviciilor de protectia mediului.

Bell, care a gasit cadavrul pasarii in apropierea prietenei sale din beton, la finele lui ianuarie, crede ca ar fi putut sa moara de batranete.

Gasca a murit in momentul in care colonia de pasari de beton incepea sa dea rezultatele scontate. Trei specimene au vizitat insula in decembrie.

Aceste pasari nu sunt in pericol de disparitie, dar au nevoie de locuri pentru a cuibari, care nu sunt vulnerabile la speciile introduse de om precum sobolanii si herminele, a explicat Bell.

“Gâştele sunt pasari foarte sociabile si pe baza acestui criteriu isi aleg habitatul. Pasarile de beton sunt o modalitate de a spune celor care trec pe acolo ca locul e sigur, fara pradatori, un loc unde poti trai bine”, a adaugat acesta.