Confidenţialitate

Scăderea pe bursa de la București se accentuează

Pe fondul măsurilor fiscale anunțate de ministrul Finanțelor ieri seară, piața bursieră a scăzut cu 10% la jumătatea zilei.  Practic, piața de capital a pierdut în câteva ore tot ce a acumulat de-a lungul acestui an. Este cea mai importantă scădere din istoria bursei din cauza unui eveniment intern.

Bursa de Valori București anunță, într-un comunicat, că a luat notă de efectele negative reflectate în scăderi importante ale indicilor bursieri, ca urmare a proiectului de ordonanță de urgență anunțat de Guvern.

Piața de capital locală, în care activează companii românești ce reprezintă valoric peste 10% din Produsul Intern Brut al României, a intrat într-o zonă care poate pune în pericol perspectivele de dezvoltare viitoare, inclusiv o eventuală promovare a bursei la statutul de piață emergentă.

Investitorii urmăresc cu deosebită atenție acțiunile decidenților politici ce influențează mediul economic și evoluția companiilor listate, un aspect major în cadrul procesului investițional fiind dat de predictibilitatea și stabilitatea legislativă.

Analiștii spun că piața de capital a pierdut într-o singură zi tot ceea ce s-a acumulat în 2018.

Potrivit Ziarului Financiar, companiile aveau la ora 12:00 o valoare de piață de 65 miliarde de lei, cu 6 miliarde mai puțin față de închiderea de marți seara.

Mai exact, în doar în câteva ore de tranzacționare, acestea au pierdut astăzi 8,6% din capitalizare.

Cele mai afectate companii sunt cele din energie și băncile.