Confidenţialitate

Ce urmează după ce Ludovic Orban a fost desemnat să formeze Guvernul

Liberalii nu pierd timpul cu procedurile privind învestirea noului Guvern. Ludovic Orban va transmite luni Parlamentului lista miniștrilor și programul de guvernare pentru a solicita votul de învestitură.

Ludovic Orban, în calitate de premier desemnat, va solicita luni votul de învestitură din partea Parlamentului, dând drumul astfel cronometrului declanșării alegerilor anticipate.

Practic, de luni, 10 februarie, va începe să curgă termenul de 60 de zile prevăzut de Constituție pentru ca președintele să poată dizolva Parlamentul dacă acesta va respinge cel puțin două solicitări de învestitură.

Potrivit unor surse guvernamentale, cel mai probabil Ludovic Orban va transmite Parlamentului aceeași listă de miniștri și un program de guvernare actualizat.

”La actualizarea programului de guvernare se va ține cont de ceea ce s-a realizat și vor fi consolidate obiectivele și măsurile pentru ceea ce urmează strict anul acesta”, au explicat spus sursele citate.

Liberalii au anunțat deja că nu vor vota pentru învestirea noului guvern, sperând ca acest lucru să ducă la anticipate.

Orban a fost nominalizat din nou pentru funcția de premier, după ce miercuri a fost demis prin moțiune de cenzură la doar trei luni de când fusese instalat în funcție.

Dacă în perioada următoare vor fi respinse două solicitări de învestitură, începând cu 10 aprilie președintele Klaus Iohannis va putea dizolva Parlamentul, declanșând astfel alegerile generale anticipate.