Confidenţialitate

CE: Spania își va înjumătăți producția de ulei de măsline în 2023 din cauza secetei, iar prețurile vor crește | AUDIO

Afectată de secetă, Spania își va înjumătăţi probabil producţia de ulei de masline anul acesta, iar asta va duce la creşterea preţurilor, după cum arată estimările Comisiei Europene. Spania e cel mai important producător de ulei de măsline: în mod normal, furnizează aproximativ 40% din producţia mondială. Totuşi, recoltele ei au fost afectate de valurile de caniculă atunci când înfloresc măslinii, dar şi de seceta severă de vara trecută.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În Spania, preţul sticlelor de ulei de măsline a crescut cu aproximativ 60% anul trecut. Iniţial, scumpirile au fost determinate de lipsa uleiului de floarea soarelui, după izbucnirea războiului în Ucraina. Dar apoi prețurile au crescut si odata cu inflaţia ridicată, majorarea preţurilor la îngrăşăminte şi seceta.

Acum, un litru de ulei de măsline se vinde în Spania cu șapte euro și jumătate. În februarie anul trecut, costa mai puțin de cinci euro. Iar producătorii de ulei de măsline spun că prognozele sunt tot mai pesimiste cu fiecare zi în care nu plouă.

Asociaţia Exportatorilor Spanioli – Asoliva – estimează că anul acesta cantitatea de ulei de măsline disponibilă pe plan global va fi cu cel puţin 10% mai scăzută decât nivelul de 3,1 milioane de tone din sezonul încheiat în 2021.

De altfel, seceta afectează şi Italia şi Portugalia – producătorii mondiali de masline aflați pe locul al doilea şi al patrulea.

Doar Grecia, numărul 3 mondial, este neafectată de condiţiile meteo, ba chiar se aşteaptă la o îmbunătăţire a producţiei. Totuși, aceasta nu va fi suficientă cât să compenseze declinul din Spania.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Prețul uleiului, în scădere datorită producției mare de ulei de floarea soarelui la nivel global | AUDIO