După o intervenție chirurgicală, locul operației trebuie îngrijit cu atenție pentru a se vindeca fără probleme, fără cicatrici urâte și pentru a evita durerea, disconfortul și infecțiile.
Pentru a reduce riscurile infecției trebuie să urmați în primul rând sfaturile medicului: mai exact acesta vă va spune cât timp trebuie să mențineți zona uscată și când să schimbați pansamentul. Este foarte important să nu udați zona pansată în timpul dușului. Spălați-vă numai protejând zona operației și asigurându-vă că aceasta se menține uscată pe întreaga perioadă recomandată, de regulă 1-2 zile. Nu atingeți zona inciziei, nu folosiți pudre sau soluții care nu v-au fost recomandate de către medic și evitați expunerea excesivă la soare.
De regulă, puteți remarca senzații de mâncărime la locul inciziei, sensibilitate crescută a zonei sau o inflamare ușoară a acesteia. Însă trebuie să vă îngrijorați atunci când apar secreții galbene sau verzi, modificări ale dimensiunii inciziei, înroșirea și întărirea pielii în jurul acesteia, dacă zona devine caldă, dacă apare febra sau dacă apar dureri mai mari decât de obicei. De asemenea, și sângerarea excesivă care depășește pansamentul nu este un semn bun.
Tot medicul este cel care decide momentul în care firele for fi îndepărtate. Nu uitați să vă prezentați la cabinetul acestuia atunci când sunteți programați.
Dacă trebuie să vă schimbați singuri pansamentul asigurați-vă că aveți mâinile curate sau că folosiți mănuși. După ce îndepărtați pansamentul vechi, spălați-vă din nou pe mâini înainte de atinge noul pansament. Inspectați zona pentru semnele de infecție deja menționate și aplicați pansamentul cu atenție. Dacă medicul v-a recomandat să și curățați incizia, fiți siguri că respectați pașii indicați de acesta.