Confidenţialitate

Ce oraș va găzdui Eurovision 2023? (P)

Orașul scoțian Glasgow este considerat marele favorit pentru a găzdui ediția din 2023 a concursului muzical Eurovision, programat în primăvara anului următor. Ucraina nu poate găzdui evenimentul deși a câștigat ediția din 2022, astfel că Marea Britanie se va ocupa de organizare, după ce s-a clasat pe locul secund.

Procesul de selecție a orașului gazdă a început în vară. Până acum s-au înscris 20 de orașe, însă din cursă s-au retras cinci dintre ele: Cardiff, Brighton, Derry, Nottingham și Sunderland – care fie și-au dat seama că nu au șanse, fie nu au infrastructura necesară pentru organizarea unui eveniment de o asemenea amploare.

Astfel, orașele care încă mai sunt în cursa pentru găzduirea Eurovision 2023 sunt Aberdeen, Belfast, Birmingham, Bristol, Darlington, Edinburgh, Glasgow, Leeds, Liverpool, Londra, Manchester, Newcastle, Prudhoe, Sheffield și Wolverhampton.

Conform cotelor afișate de agențiile de pariuri sportive , orașul Glasgow este marele favorit să câștige organizarea, cu cota 1.15 – în scădere tot mai accentuată în ultimele săptămâni. Glasgow s-a înscris cu OVO Hydro, al doilea cel mai mare centru de evenimente din Scoția, cu o capacitate maximă de 14.300 de locuri. Pe lista cu favorite se mai află Birmingham (cota 7.50), Manchester (cota 11.00), Leeds (cota 13.00), Liverpool (cota 15.00), Newcastle (cota 21.00) și Sheffield (cota 26.00). Orașul câștigător va fi anunțat în această toamnă.

Marea Britanie găzduiește Eurovision pentru a noua oară în istorie

Eurovision 2023 va ajunge în Marea Britanie pentru a noua oară. În Londra, evenimentul muzical a fost găzduit de patru ori, la edițiile din 1960 (Royal Festival Hall), 1963 (BBC Television Centre), 1968 (Royal Albert Hall) și 1977 (Wembley Conference Centre). Britanicii au mai găzduit Eurovision și la Edinburgh (1972), Brighton (1974), Harrogate (1982) și Birmingham (1998).

De altfel, Marea Britanie este țara în care Eurovision a avut loc de cele mai multe ori, peste Irlanda (7), Suedia (6), Olanda (5) și Luxemburg (4).

România va participa la Eurovision 2023

Participarea României la Eurovision 2023 a fost sub semnul întrebării după problemele de la ediția de anul acesta, în care am fost eliminați după votul din cea de-a doua semifinală. România acordase punctajul maxim Republicii Moldova, însă EBU a anulat voturile din cauza unor pretinse nereguli la tiparul de vot.

Țara noastră a fost suspectată de fraudă și TVR anunțase că ia în calcul posibilitatea de a nu mai participa la Eurovision 2023. Mai mult, reprezentanții postului au luat în calcul posibilitatea de a da în judecată EBU.

Ulterior, TVR a revenit la sentimente mai bune, iar Consiliul de Administrație a aprobat cu unanimitate de voturi participarea României la ediția cu numărul 67 a Eurovision Song Contest, ce va avea loc în mai 2023.

Povestea Eurovision a început în 1956

Eurovision a avut prima ediție în 1956, când la start s-au aflat doar Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda și Elveția. Apoi, ediția următoare le-a adăugat pe listă și pe Austria, Danemarca și Marea Britanie.

România și-a făcut debutul destul de târziu la Eurovision, în 1994, și nu a reușit să câștige niciodată concursul. De două ori ne-am clasat însă pe podium, de fiecare dată pe locul 3. Mai întâi în 2005, prin Luminița Anghel și Sistem cu piesa „Let Me Try”, pentru ca în 2010 Paula Seling și Ovi să încheie pe același loc cu melodia „Playing with Fire”. Mihai Trăistariu a adus un loc 4 la ediția din 2006 cu piesa „Tornero”.

La ediția din 2022, România a terminat pe locul 18, fiind reprezentată de WRS, cu melodia „Llamame”. A fost o calificare de finală după câțiva ani de pauză, în care România a avut evoluții dezamăgitoare.

Cotele publicate în acest articol pot suferi modificări în orice moment.