Confidenţialitate

Organizatorul Eurovision a explicat de ce a eliminat voturile juriului din România și ale altor 5 țări

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune susține că, în cea de-a doua semifinală a concursului, cele 6 țări s-ar fi votat între ele, ceea ce reprezintă o neregulă fără precedent.

În afară de România, la concursul Eurovision au fost eliminate juriile din Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia și San Marino, întrucât că au fost depistate tipare de vot neregulamentare.

Ce înseamnă de fapt acest lucru?

Organizatorul Eurovision susține că 4 din cele 6 jurii au plasat în TOP 5 toate celelalte 5 țări, iar 4 dintre ele au primit 12 puncte, adică maximul ce poate fi acordat. Cu alte cuvinte, s-ar fi votat între ele.

Iar regulamentul prevede în astfel de situații descalificarea juriilor și înlocuirea votului dat de acestea cu un rezultat calculat automat în funcție de voturile celorlalte state.

În finala concursului Eurovision au fost invocate motive tehnice atunci când a venit rândul României să prezinte rezultatul votului.

Juriul din România a acordat punctajul maxim Republicii Moldova cu piesa „Trenulețul”, interpretată de Zdob și Zdub și Frații Advahov și nu Ucrainei, a transmis Televiziunea Română.

TVR a acuzat Eurovision că a schimbat votul fără niciun fel de explicații și a menționat că, după a doua semifinală, nu i-au fost semnalate suspiciuni la vot.

Anul acesta, concursul Eurovision a fost câștigat de Ucraina.

Foto: Shutterstock