Confidenţialitate

Ce este tromboza venoasă profundă şi cum se poate complica

O afecțiune nu foarte cunoscută este tromboza venoasă profundă, ce semnifică apariția unui cheag de sânge la nivelul unei vene mari, de regulă la nivelul membrului inferior.

Pericolul constă în faptul că o parte din acest cheag se poate rupe și poate ajunge prin intermediul circulației inclusiv la nivelul plămânilor provocând blocarea alimentării cu sânge și amenințând viața. Situația poartă numele de embolism pulmonar și presupune respirație grea, tensiune arterială scăzută, leșin, bătăi cardiace rapide, dureri de piept și tuse cu sânge. În cazul apariției acestor simptome trebuie apelat serviciul medical de urgență.

Din păcate, tromboza venoasă profundă poate exista fără semne de alarmă. Simptomele care apar pot fi umflarea piciorului, roșeața locală, sensibilitatea crescută în zona afectată și durerea.

Factorii de risc pentru tromboza venoasă profundă sunt obezitatea, imobilizarea la pat din cauza unei boli sau pe scaun în călătoriile lungi, cancerul, vârsta înaintată sau boli genetice.

Riscuri crescute apar și la cei care au suferit o intervenție chirurgicală de curând. Femeile gravide prezintă un risc crescut pentru formarea de cheaguri de sânge, iar un nou studiu demonstrează că acest risc persistă după naștere încă cel puţin 12 săptămâni, de două ori mai mult decât se credea până în acest moment.
Medicamentele anticoncepționale și terapia hormonală postmenopauză produc modificări ale compoziției sângelui și pot crește riscul de tromboză venoasă profundă.

Medicul poate realiza o ecografie la nivelul venelor piciorului și poate identifica prezența cheagurilor de sânge.