Confidenţialitate

Ce este necesar să facem în noul an pentru a avea o sănătate bună

Suntem aproape la sfârșitul lunii ianuarie și dacă ne-am propus să avem un stil de viață sănătos la sfârșitul anului trecut, este cazul să ne aducem aminte de această promisiune și să verificăm dacă am început să respectăm planul.

În primul rând este bine să discutăm cu medicul de familie despre programele naționale de screening pentru a depista la timp afecțiuni care pot avea consecințe grave precum cancerul, infarctul miocardic sau atacul vascular cerebral. Mamografia sau ecografia mamară și testul Babeș-Papanicolau pentru femei, endoscopia digestivă superioară și colonoscopia, radiografia pulmonară, electrocardiograma sau diferite teste de sânge, printre care glicemia și nivelul colesterolului sunt investigații care pot fi recomandate în funcție de vârstă și diverși factori de risc.

Dacă nu v-ați propus să mergeți la oftalmolog pentru a fi siguri că aveți ochii sănătoși sau dacă nu cumva problemele de vedere deja existente s-au agravat, este recomandat să faceți asta. Fiecare dintre noi ar trebui să aibă un consult oftalmologic complet periodic, deoarece glaucomul, de exemplu, care conduce la orbire, nu-și arată simptomele importante decât în stadii avansate.

Nu uitați că poate v-ați propus să renunțați la fumat anul acesta. Există centre specializate care vă pot îndruma pe această cale, iar beneficiile pentru plămâni și inimă sunt imense.

Privind greutatea corporală, cei care sunt supraponderali și care vor slăbi cu 10% își vor putea controla mai bine tensiunea arterială, nivelul de colesterol, riscul de diabet și boli cardiace, dar și riscul de apariție a artritei. Medicii cu diverse specialități precum și medicii nutriționiști pot stabili în funcție de necesitățile organismului cel mai bun regim alimentar.