Confidenţialitate

Ce am învățat din puțina transparență privind vaccinarea. Funky Citizens: Sunt o sumedenie de centre de care nu știam

Premierul Florin Cîțu anunță că miercuri se va lămuri dacă ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a greșit sau nu cu ceva când a publicat săptămâna trecută, toate datele privind testarea și vaccinarea în primele cinci zile ale lunii.

Publicarea datelor a fost oprită imediat ce premierul a fost sezizat că datele ar fi trebuit avizate și prelucrate.

Chiar și parțiale, datele arată că cel puțin în Capitală, majoritatea centrelor de vaccinare sunt cu circuit închis, 37 din 48, pentru categorii considerate esențiale.

Două sunt problemele majore, ridicate de Asociația Civică Funky Citizens.

Prima, că angajații esențiali ai statului sau din privat au mult mai multe centre de vaccinare dedicate, la dispoziție, decât bătrânii și bolnavii.

A doua, că au fost vaccinate persoane care nu aveau dreptul și care nu s-au programat mai întâi în sistemul informatic unic, național, inclusiv în centre militare.

Premierul Florin Cîțu nu știe încă dacă e sau nu așa:

„Dacă este adevărat așa ceva, dacă sunt susținute, atunci lucrurile sunt foarte foarte grave.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Premierul mai spune că așteaptă miercuri rapoarte privind suspiciunile apărute de la publicarea datelor de către Ministerul Sănătății:

„Transparența ajută foarte mult și este nevoie de transparență 100%, de aceea voi veni astăzi, dacă sunt gata, cu concluziile Corpului meu de control. Mă aștept ca și celelalte să fie făcute publice, așa cum mi s-a promis.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Elena Calistru de la Asociația Civică Funky Citizens crede că dacă instituțiile statului ar fi transparente permanent, nu s-ar fi ajuns la aceste dispute:

„Am observat în aceste date că, de fapt, avem o sumedenie de centre despre care nu știam și care par a fi dedicate unor categorii care păreau, teoretic, a fi mai jos pe lista de priorități. Nu am avut genul acesta de transparență până în acest moment, ceea ce, în opinia noastră, duce la construcția de tot felul de scenarii bizare, teorii ale conspirației. Transparența ajută tocmai la a ști aceste lucruri.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Anca Grădinaru