Confidenţialitate

CCR: Există conflict între Parlament și ÎCCJ pe tema constituirii completurilor de 5 judecători

Curtea Constituţională a României a decis că există conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători.

Curtea Constituțională dă dreptate Guvernului în controversa legată de completurile de cinci judecători care iau deciziile finale în procese. Judecătorii CCR au decis momente că există un conflict între Parlament și Curtea Supremă. Drept urmare, Înalta Curte ar putea fi nevoită să schimbe toate completurile de judecată, inclusiv pe cel la care a ajuns în urmă cu o lună dosarul „Bombonica”, în care Liviu Dragnea a fost deja condamnat în primă instanță.

În fața Curții Constituționale, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, a explicat că din punctul de vedere al magistraților legea a fost respectată la milimetru:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În numele Guvernului, Toni Greblă e cel care a susținut că judecătorii ar încălca legea. Noile reguli din Legile Justiției ar impune ca toți judecătorii din aceste completuri să fie trași la sorți. În lipsa unor norme tranzitorii, Curtea supremă a decis recent să păstreze vechea formulă de selecție a judecătorilor până la 1 ianuarie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.