CCR discută legea pensiilor speciale pentru aleșii locali

Judecătorii Curții Constituționale discută astăzi sesizarea Guvernului privind legea pensiilor speciale pentru aleșii locali (pensii similare cu cele acordate parlamentarilor).

Palatul Victoria afirmă că, deși legea a fost declarată neconstituțională în urma unei prime sesizări, senatorii nu au pus-o pe deplin în acord cu această decizie a CCR.

În plus, Guvernul mai susține că actul normativ s-ar aplica retroactiv, ceea ce încalcă Legea Fundamentală.

Curtea Constituţională dezbate pentru a doua oară proiectul de lege privind acordarea pensiilor speciale aleşilor locali, după Executivul a considerat că legea trebuie respinsă cu totul, nu doar modificată.

Pentru a primi pensie, aleşii locali trebuiau să aibă minimum un mandat îndeplinit complet, iar pensiile ar fi variat între 2000 şi 5500 de lei lunar, în funcţie de salariul alesului local.

Curtea Constituţională a decis însă că legea nu este constituţională pentru că este atât neclară, cât şi discriminatorie şi nu stabileşte sursele de finanţare.

După ce legea s-a întors în Parlament,  aleșii au decis ca banii să vină din bugetele locale. Şi această a doua formă a legii a fost însă contestată de către Guvern.

La finalul lunii iunie, premierul Dacian Cioloş a anunţat că Executivul a făcut o nouă sesizare, întrucât proiectul riscă să afecteze sustenabilitatea sistemului public de pensii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS