Confidenţialitate

Cauzele bâlbâielii

Bâlbâiala tinde să se manifeste cu o frecvenţă mai mare în anumite familii, acest amănunt determinându-i pe cercetători să bănuiască că există o anumită cauză genetică ce conduce la declanşarea acestei tulburări de vorbire.

Cercetătorii americani au studiat un grup de familii din Pakistan în rândul cărora trăiesc numeroşi membri cu tulburari de vorbire.

Oamenii de ştiinţă au identificat mutaţiile unei genei în rândul membrilor bâlbâiţi din aceste familii pakistaneze.

Au fost analizate genele unui număr de 123 de pakistanezi bâlbâiţi dar si a 540 de americani şi britanici, din care jumătate sufereau de bâlbâială.

Cercetătorii au descoperit că o parte dintre persoanele bâlbâite din toate grupurile studiate prezentau aceeaşi mutaţie genetică dar au identificat alte trei mutaţii ce se produc la nivelul a două gene in cazul persoanelor care se bâlbâie.

În opinia experţilor, aproximativ 9% dintre persoanele bâlbâite prezintă o mutaţie a cel puţin uneia din cele trei gene.

Terapiile actuale folosite pentru a trata bâlbâiala constau în special în reducerea anxietăţii, ajutarea persoanei care se bâlbâie să respire mai uşor şi să vorbească corect.