Confidenţialitate

Cauze posibile ale senzaţiei de sufocare

Dispneea este un simptom definit prin lipsa de aer, senzația de sete de aer sau de sufocare, însoțită de dificultăți ale respirației. Poate apărea rapid, acut sau gradat pe parcursul unei perioade de timp, cronic. Motivul pentru care apare dispneea este de a compensa lipsa de oxigen din corp.

Debutul acut al dispneei apare în mai multe afecțiuni, printre care astmul, pneumonia și acutizarea bronșitei cronice la fumători. Dar și bolile de inimă, precum insuficiența cardiacă, provoacă dispnee. Inima nu pompează suficient sângele, iar acesta va stagna în plămâni, îngreunând respirația și conducând la apariția edemului pulmonar manifestat și prin senzația de sufocare.

Un cheag de sânge care se desprinde dintr-un cheag mai mare de la nivelul unui membru inferior cu tromboză venoasă profundă poate ajunge în plămâni provocând dispnee.

Episoadele de anxietate, durerile și anemia sunt alte cauze posibile ale setei de aer definită ca dispnee, alături de obezitate și lipsa unui stil de viață activ.

Este important să-i comunicați medicului dacă lipsa de aer apare doar în timpul efortului intens, în timpul mersului normal sau dacă se menține și în stare de repaus.

După examenul fizic, medicul poate cere efectuarea unor investigații precum teste de sânge, radiografie pulmonară, teste respiratorii, electrocardiogramă sau ecografie cardiacă.

Tratamentul dispneei depinde de cauza acesteia. În cazul apariției bruște a senzației de sufocare încercați să nu vă panicați și apelați imediat serviciul de urgență.