Confidenţialitate

Care sunt semnele unui atac de astm?

Astmul bronșic este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice.
Manifestările descrise de persoanele care suferă de astm sunt tusea în special noaptea, senzația de sufocare și respirația șuierătoare. Simptomele sunt declanșate de anumiți factori precum diverși alergeni, infecții respiratorii sau stresul.
Atacul de astm are loc rareori fără avertisment. Cunoscând semnele unui atac de astm îi ajută pe cei care suferă de această afecțiune să evite o urgență medical gravă.

Lipsa apetitului, oboseala, durerile de cap sau tusea apar de regulă înaintea instalării atacului de astm. Alte semne tipice sunt insomnia și toleranța scăzută la efort.

Semnele atacului de astm se pot schimba de la un episod la altul. Tusea din astm este seacă. Tusea persistentă după o răceală este motiv de îngrijorare.
În timpul atacului de astm, mușchii din jurul căilor respiratorii se contractă, îngustând astfel spațiul prin care circulă aerul. Sunetul precum un șuierat care apare atunci când acest mecanism se manifestă poate să însemne instalarea unui episod acut. Apare senzația de sufocare, iar pacientul ia o poziție caracteristică aplecându-se și sprijinindu-se în mâini. Treptat se instalează panica, iar unghiile și buzele devin vineții. Nu așteptați o astfel de situație gravă.
Stabiliți împreună cu medicul personal un plan de acțiune în cazul unui atac de astm. Respectați-l exact cum v-a fost prescris. Dacă simptomele nu se ameliorează aveți nevoie de un consult medical de urgență.