Care sunt piesele cu care Chuck Berry și-a câștigat locul în istoria muzicii

Chuck Berry s-a stins din viață sâmbătă, la vârsta de 90 de ani. Chuck Berry a primit în 1984 un premiu Grammy pentru întreaga carieră şi este unul dintre primii artişti care au primit un loc în Rock and Roll Hall of Fame, în 1986.

Primul album de studio, ”After School Session”, l-a lansat în anul 1957 și conținea 12 piese. Albumul a fost relansat în 2004 în SUA cu încă trei piese bonus, “You Can’t Catch Me”, “Thirty Days (To Come Back Home)” și “Maybellene”.

Cu piesele “Maybellene”, “Roll over Beethoven” sau “Johnny B.Goode”, lansate la sfârşitul anilor ’50, Chuck Berry a fost considerat unul dintre fondatorii rock&roll-ului modern, fiind şi o influenţă majoră pentru trupele Beatles și Rolling Stones.

Înainte de a apuca să lanseze primul album, în 1955, Chuck Berry  a reușit să surprindă pe toată lumea cu un nou ritm: “Maybellene”, unul dintre primele cântece rock-and-roll.

Hitul a fost inspirat de “Ida Red”, un cântec tradițional cu origini incerte care a fost făcut celebru în 1938 de Bob Wills alături de Texas Playboys. Totuși, varianta lui Chuck Berry avea să vină cu un sunet nou pe care muzica nu-l mai cunoscuse până atunci.

5 piese lansate de Chuck Berry în anii 50 care au scris istorie în muzică

De pe primul album,Chuck Berry a lansat în 1957  cel puțin alte trei piese care au devenit hituri, deschizând drumul către succes al artistului: “No Money Down”, “Too Much Monkey Business” și “School Days”.

Următorul album vine la doar un an distanță, în 1958 – ”One Dozen Berrys”. Chuck Berry dă lovitura de această dată cu cel puțin una dintre piese, “Sweet Little Sixteen”. Aceasta ajunge până pe locul 2 în Billboard Hot 100 și  la mijlocul clasamentului “500 Greatest Songs of All Time”, realizat în 2004 de prestigioasa revistă Rolling Stone.

Piesa a avut parte și de o reînregistrare realizată de The Beatles în cadrul showului radio Pop Go The Beatles, din iulie 1963.

De pe același album o altă piesă avea să devină hitul cu cele mai multe coveruri – “Rock and Roll Music”. Acest single se poziționează pe locul 128 în același top “500 Greatest Songs of All Time”, ajunge să fie cântat și de The Beatles, Bill Haley & His Comets , Bryan Adams și The Beach Boys.

“Chuck”, albumul pe care Chuck Berry nu a mai apucat să-l lanseze, ar fi trebuit să-l readucă în atenția publicului, în 2017, pe legendarul artist. Ar fi fost albumul de studio cu numărul 20 al artistului.

Printre membrii trupei cu care artistul a înregistrat acest nou material se numără şi copiii acestuia, Charles Berry Jr., chitarist, şi Ingrid Berry, care a cântat la muzicuţă.

Chuck Berry declara că noul sau material discografic va fi dedicat soţiei sale, în vârstă de 68 de ani, Themetta „Toddy” Berry. Artistul a anunțat intenția lansării noului album pe 18 octombrie 2016, chiar de ziua lui.

”Dragă, îmbătrânesc. Nu mai e mult. Am muncit mult la albumul ăsta şi acum cred că e momentul potrivit să-l scot pe piaţă”.

Precedentul album de studio, ”Rock It” a fost lansat în 1979 și a cuprins zece piese.