Ficatul este un organ situat în partea dreaptă a abdomenului superior. Funcțiile acestuia constau în depozitarea glicogenului, sursă de glucoză, adică de energie pentru corp, metabolizarea grăsimilor și proteinelor din alimente, precum și sinteza de proteine cu rol important în coagularea sângelui. De asemenea, ficatul contribuie la metabolizarea multor medicamente și ajută la eliminarea toxinelor din organism. Ficatul produce bila care se depozitează în colecist între mese și este eliberată apoi în intestinul subțire pentru a ajuta la digestie.
Există anumiți compuși chimici care, evaluați prin testele de sânge, ne pot da informații despre cum funcționează ficatul.
Transaminazele sunt enzime din celulele ficatului eliberate în circulație în afecțiuni hepatice, precum hepatitele. Astfel, valoarea lor măsurată în sânge este crescută când ficatul este lezat.
Fosfataza alcalină este o altă enzimă care ne dă informații despre starea ficatului, în special în bolile de căi biliare. Dar valoarea fosfatazei alcaline poate crește și în bolile de oase.
Albumina este principala proteină sintetizată de către ficat, care trece apoi în fluxul sanguin. În anumite boli hepatice valoarea albuminei în sânge scade. Și analiza proteinelor totale este utilă pentru diagnostic.
Bilirubina, pigmentul care se găsește în bilă, este în exces în sângele pacienților cu icter manifestat prin colorarea pielii și a albului ochilor în galben. Această condiție apare în cazul hepatitelor, pietrelor din căile biliare și colecist, cancerului hepatic sau pancreatic, dar și în cazul unei forme de anemie.
Astfel, transaminazele, fosfataza alcalină, albumina și bilirubina, analizate printr-un simplu test de sânge, oferă date importante despre funcția ficatului.