Confidenţialitate

Carburanții s-au scumpit cu șase bani săptămâna aceasta. Tensiunile din Orientul Mijlociu, resimțite la pompă

Prețul carburanților a crescut, în medie, cu între 2 – 6 bani pe litru, în această săptămână, reiese din datele centralizate de Monitorul Prețurilor. Catalizator probabil al majorării a fost creșterea cotațiilor internaționale ale barilului din cauza situației tensionate din Orientul Mijllociu.

Creșterea prețului la benzină și motorină vine după ce la 1 ianuarie prețul carburanților a scăzut în medie cu 32 de bani pe litru după eliminarea supraaccizei și actualizarea cu inflația oficială de la INS efectuată de către Ministerul Finanțelor.

Toți operatorii din piața carburanților au operat majorarea prețurilor, astfel că în stațiile Petrom din București benzina se vindea vineri, în medie, cu 5,32 lei/litru, față de 5,26 lei/litru la 1 ianuarie.

Motorina la Petrom, liderul de piață, costa astăzi, în medie, 5,51 lei/litru față de 5,45 lei la 1 ianuarie, potrivit datelor furnizate de Monitorul Prețurilor.

Lukoil a fost operatorul care a scumpit cel mai puțin prețurile. În stațiile Lukoil din Capitală, litrul de benzină se vinde cu 5,27 lei față de 5,23 lei la 1 ianuarie, o scumpire de 4 bani. Asta în timp ce motorina costă 5,52 lei, cu 2 bani mai scump decât la 1 ianuarie, când litrul era 5,50 lei.

Stațiile OMV, patronul Petrom, afișa prețuri de 5,58 lei la motorină și 5,42 lei la benzină, față de 5,52 lei/litru și 5,36 lei/litru în 1 ianuarie.

La începutul lunii decembrie, Parlamentul a aprobat eliminarea supraaccizei la carburanţi începând cu 1 ianuarie 2020, ceea ce ar fi trebuit să ducă la o ieftinire de 45 de bani. La 31 decembrie, însă, Ministerul de Finanțe a actualizat nivelul accizei cu inflația comunicată oficial de către INS. Măsura a făcut ca o ieftinire preconizată de 45 bani/litru să se transforme într-o ieftinire de 32 de bani/litru.

Acum, după tensiunile dintre SUA și Iran, creșterea cotațiilor internaționale ale barilului de petrol a fost transmisă de către operatori în prețul carburanților. Miercuri, după detensionarea situației, petrolul Brent și cel american a scăzut cu circa 9-10% până la nivelul de dinaintea uciderii generalului iranian Soleimani, evenimentul care a dus la creșterea prețului barilului pe piețele internaționale.